Agenţiile de turism contestă suspendarea licenţelor

Data publicării:
vitrina oferte turism

Scandal în turism după ce autorităţile au anunţat că au suspendat licenţele agenţiilor care nu aveau asigurări. Tour operatorii se plângă că pe lista celor aproape 1.400 de agenţii care au rămas fără licenţă se numără şi companii care nu au probleme. În timp ce patronii se plâng că pierd clienţi, oficialii din turism promit actualizarea listei. Cel puţin 1.200 de români au fost păgubiţi după ce două mari firme au intrat în insolvenţă în ultimele două luni.

Mai multe agenţii acuză autorităţile de neglijenţă după ce au apărut pe lista operatorilor cu licenţe de funcţionare suspendate. Unele ameninţă cu procese şi spun că vor cere daune de un milion de euro.

Marius Pandel, cirector Christian Tour: „Cerem ANT ca în 24 de ore să facă rectificarea şi să trimita un comunicat prin care să îşi asume ceea ce a făcut, faptul că a creat panică, a dezinformat şi a deformat realitatea.”

Reprezentantul agenţiei susţine că a închis mai multe puncte de lucru care acum apar cu licenţa suspendată pe lista ANT. Şi mai spune că a pierdut clienţi pentru că a apărut pe lista neagră a autorităţilor.

Ciprian Enea, consultant în turism: „Am constat că aproape 85% din cifra de afaceri a turismului românesc figurează pe lista respectivă.”

Şefa ANT promite că în scurt timp lista va fi modificată.

Anca Nedea, preşedintele ANT: „Noi am făcut o listă în bună credinţă. Fiecare are problema lui sau situaţia lui. Unii că nu şi-au declarat noul sediu, adică operau iniţial, când şi-au pierdut licenţa, la o anumita adresa şi n-au notificat ANT că şi-au schimbat sediul. Nu i-am regăsit acolo, dar era obligaţia dânşilor să anunţe. Alţii că poate au uitat pur şi simplu că există o astfel de obligaţie legală.”

Oficialii Autorităţii Naţionale pentru Turism spun că agenţiile fără licenţă trebuie să îşi trimită clienţii în vacanţă dacă au plătit, dar nu mai au voie să vândă noi pachete turistice.

Cătălin Bălan, reporter Digi24: „Una dintre cele 1.384 de agenţii turistice închise, se află în centrul Bucureştiului, chiar aici pe Calea Victoriei. Dintre ofertele afişate în vitrină, niciuna nu este pentru sărbătorile de iarnă, ceea ce înseamna că, din fericire, clienţii nu au apucat să îşi îngroape banii aici.”

După această „curaţenie”, doar 1.800 de agenţii mai funcţionează legal. Celelalte au la dispoziţie două săptămâni ca să obţină o nouă licenţă, iar pentru asta trebuie să prezinte o poliţă de asigurare valabilă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri