Anchetă la Muzeul Satului din Timișoara

Data publicării:
muzeul satului

În 2009, conducerea Muzeului Satului Bănăţean semna, cu acordul preşedintelui Consilului Judeţean Timiş, un contract pentru deschiderea unei terase temporare pe timp de vară. Au trecut şapte ani de atunci, iar dintr-o mică terasă sezonieră de 400 de metri pătraţi, localul s-a transformat într-un restaurant în toată regula, de 1.160 de metri pătraţi. Fără temei legal, susţine actuala conducere a Consilului Judeţean.

Sorin Grindeanu, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş: „Din 2009 şi până acum nu a existat nicio hotărâre de consiliu judeţean. Legea spune că atât timp cât vorbim de patrimoniu trebuie să existe o hotărâre de consiliu judeţean.”

Actele ar fi fost semnate de fostul preşedinte, fără cunoştinţa consilierilor.

Tiberiu Lelescu, consilier judeţean: „Se usucă copacii pe acolo din cauza terasei. Lumea nu a mai zis nimic, s-a făcut că plouă. În consiliu nu s-a aprobat, în orice caz.”

Preşedintele Consiliului Judeţean din perioada în care s-a încheiat contractul refuză să comenteze.

Constantin Ostaficiuc, fostul preşedinte al CJ Timiş: „Vizavi de acest subiect, eu sunt la pensie, nu mai am niciun fel de de probleme. Nu am cum să te lămuresc, eu am ieşit din viaţa publică.”

Probleme sunt şi cu autorizaţia de construcţie.

Nicolae Robu, primarul Timişoarei: „Abia anul trecut, 2015, timp în care s-a funcţionat ilegal, s-a cerut o autorizaţie de construcţie provizorie. Pe teren s-a realizat şi altceva decât ce scrie în documetele depuse pentru emiterea autorizaţiei de construcţie în vederea intrării în legalitate.”

Administratorul restaurantului se apară şi spune că el a încercat să intre în legalitate în tot acest timp, dar nu a fost susţinut de autorităţi.

Tiberiu Penescu, administratorul restaurantului: A fost un contract din 2009, s-a prelungit până în 2010, în 2011 a fost al doilea contract făcut tot cu acordul Consiliului Judeţean, în speţă cu acordul preşedintelui din acea perioadă.

Reporter: De ce aţi aşteptat până în 2015 să cereţi autorizaţia?

Tiberiu Penescu, adminstratorul restaurantului: Păi, nu ştiu, aşa au decurs lucrurile. Întrebaţi-l pe domnul preşedinte (n.r. actualul preşedinte al CJ Timiş, Sorin Grindeanu) de ce a aşteptat până în 2016 să spună aceste lucruri pentru că eu am solicitat tot timpul.

În șapte ani, localul ar fi trebuit să achite muzeului 20% din profit sau, în lipsa lui, o redevenţă de 3.000 de lei lunar vara şi 1.300 de lei iarna. Doar redevenţa a fost achitată, pentru că patronul localului a declarat profit zero. Conducerea Consiliului Judeţean Timiş a depus o sesizare la Poliţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri