Baze militare după model NATO

Data actualizării: Data publicării:
nato

Armata României are planuri de peste 50 de milioane de euro. Banii vor fi investiţi în modernizarea unităţilor militare, mai ales bazele Forţelor Aeriene: trebuie să facă faţă noilor avioane de luptă F16 şi cerinţelor NATO pentru exerciţii comune. Deja se lucrează la Câmpia Turzii, Otopeni şi Feteşti.

32 de milioane de euro costă modenizarea primei baze aeriane care găzduieşte escadrila de luptă F16 care a venit în ţară acum trei zile. 20 de milioane sunt cadou de la Alianţa Nord Atlantică şi au ajutat Baza de la Feteşti să lungească pista cu 300 de metri, să construiască trei hangare şi un depozit de armament.

Infrastructura tehnică necesară operării avionului F16 este gata de folosire. Celelalte elemente ale infrastructurii urmează sa fie finalizate la termenele stabilite, conform programelor pe care le derulăm.

NATO contribuie la modernizarea bazei aeriene de la Feteşti şi pentru că este într-o zonă sensibilă: la mai puţin de 400 de kilometri de Crimeea, unde flota rusă aduce din ce în ce mai multe nave de luptă.

Alianţa Nord Altlantică investeşte 7 milioane de euro şi în baza aeriană 90 Otopeni de lângă Bucureşti. Au nevoie de spaţii noi de garare pentru avioane mari de transport trupe şi armament.

La Câmpia Turzii au început lucrări de 20 de milioane de euro în baza care ar adăposti încă o escadrilă de F16 pe care vrea România să o cumpere. Platformele de garare şi turnul de control vor fi modernizate. Pista a fost deja adaptată: toate avioanele NATO pot ateriza aici, indiferent de dimensiuni. Pentru aceste lucrări şi altele care sunt în plan, statul vrea să mărească bugetul Ministerului Apărării.

Dacian Cioloș: „Prevede alodarea bugetare a 2% din PIB începând cu 2017 și menținerea acestui nivel pentru următoarea decadă.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri