Comune măturate de viituri

Data publicării:
inundatii bihor captura

„Poarta, mi-a luat-o apa... s-a dus. Uite, gardul e acolo, se vede. Poarta e dusă.”

O ploaie torenţială de jumătate de oră a transformat satul Petriş din Bistriţa-Năsăud într-un râu. Apa a venit cu putere de pe versanţi şi le-a smuls oamenilor gardurile şi porţile.

„N-am văzut în viața mea așa ceva... potop !”

 ***

„În cinci minute a fost apa mare, a rupt aici casele, dezastru! Cât am apucat să luăm copiii și să fugim.”

50 de oameni au fost evacuaţi din calea puhoaielor. 30 dintre ei au fost cazaţi la căminul cultural din localitate unde au primit apă şi mâncare. 30 de case au fost izolate complet.

Dumitru Tarniţă, primarul comunei Cetate: „Nu mai avem acces în zona respectivă, ne-a distrus două poduri. Aici fiind o diferență mare de nivel între noi și munte, vine cu o rapiditate foarte mare apa și se adună... un părâu care de fapt vara seacă de obicei.”

Astăzi, primarul comunei Cetate, de care aparţine satul Petriş, se va întâlni cu prefectul şi vor evalua pagubele.

Ploile abundente au facut prăpăd şi în Maramureş. La Borşa 30 de gospodarii şi Școala "Valea Repedea" din oraș au fost inundate. Din cauza aluviunilor de pe versanți, Drumul Național 18 a fost blocat timp de aproximativ două ore, pe o lungime de aproximativ doi kilometri. Inundaţii au fost şi în orașul Târgu Lăpuș şi în satele Fântânele și Rohia. Apa a intrat în peste 20 de gospodării, cinci podețe au fost distruse, iar drumul a fost acoperit de ape.

Mai multe gospodării şi câteva zeci de hectare de teren din Bihor au fost inundate de puhoaiele venite de pe versanţi. Oamenii spun că nu au mai văzut aşa potop în localitatea lor, de zeci de ani.

„Atâta a fost apa şi a rupt plăcile pe aici.”

Viitura i-a trezit cu noaptea în cap pe oamenii din satul Briheni. Apele intraseră deja în curţi când au ieşit să vadă ce se întâmplă.

„- Aşa ceva nu a fost. Ne mână cu totul, nu mai avem nimic.

- V-a intrat apa în gospodărie?

- Da, vine apa pe aici şi merge încolo, în curte şi vai şi amar.”

***

„- Am curăţit nămolul şi iar e înapoi.

- A intrat şi în beci?

- Da, şi acolo este pe uşă.”

La amiază, când oamenii credeau că apele încep să se retragă, o ploaie torenţială a umflat din nou pârâul care trece prin localitate. Apele s-au revărsat pe străzi şi au inundat din nou curţile.

„Am încercat să desfundăm şanţurile ca să facem loc la apă, dar după cum vedeţi este inutil, nu ne putem pune contra naturii.”

***

„E plin până mai sus de genunchi, aprope de brâu. A intrat în grădină, în ogradă, peste tot a intrat.”

Apele au ajuns şi pe un drum judeţean, unde nu s-a putut circula mai multe ore, până când autorităţile nu au intervenit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri