Cutremur cu magnitudinea 4,5 în România. Este cel mai puternic seism din acest an

Data actualizării: Data publicării:
seismograf
Foto: Shutterstock

Un cutremur de magnitudine 4,5 s-a produs în această seară în zona seismică Buzău- Vrancea, anunță INFP.

ACTUALIZARE. INFP a revizuit datele sesimului din această seară. Astfel, maginitudinea a fost revizuită la 4,5, iar adâncimea - la 145 de kilometri.

Telespectatorii și cititorii site-ului digi24.r0 scriu că seismul s-a simțit la Ploiești, Buzău, Brăila, Tecuci, Ciucurova (Tulcea), dar și în unele zone din București (Calea Văcărești, Bucur Obor, Crângași). Oamenii spun că au simțit o mișcare pe orizontală.


Seismul s-a produs la ora 20:15, la adâncimea de 144.738 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe Covasna (12km), Întorsura Buzăului (25km), Târgu Secuiesc (27km), Nehoiu (35km), Sfîntu Gheorghe (52km).

 

Profesorul Gheorghe Mărmureanu a precizat, pe de altă parte, că un cutremur în zona Vrancea ar fi periculos doar la magnitudinea de peste 7,1 grade. Nu trebuie să ne îngrijorăm de astfel de cutremure, adaugă el. (Urmăriți-i intervenția la Digi24 în materialul video de mai jos):

Este cel mai puternic seism înregistrat anul acesta. În luna martie, s-a produs un cutremur cu magnitudinea 4.4.

Astfel de mișcări pot fi utile pentru că eliberează din tensiunea acumulată în zona seismică Vrancea, spunea atunci Mircea Radulian, directorul ştiinţific al INFP. „Aceste cutremure moderate eliberează o cantitate de energie, dar la o scară destul de mică. Eliberează energia într-o zonă de câțiva kilometri. Dacă ne referim la acumularea de energie în zona Vrancea, e totuși la o scara mai mare. Aceste cutremure mici mai eliberează ceva din tensiune, mai reușesc într-un fel să amâne producerea unuia mare, dar nu pot elimina producerea unui cutremur mare”.

Când ar putea avea loc acesta?

Nu se poate face o previziune decât la o scară mare de timp. Putem spune foarte aproximativ că ne așteptăm la cutremur mare. Din păcate știm că Vrancea poate producer cutremure mari. O predicție, să spui exact data, nici măcar anul nu se poate spune - de ani buni se tot fac astfel de preziceri și toate au dat greş”, a spus Mircea Radulian.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri