Dilema provocată de vaccinuri în grădinițe și școli

Data publicării:
vaccin digi

Ordinul emis de Ministerul Sănătății anul trecut i-a bagăt în ceață pe directorii de grădinițe și creșe. Ei riscă să fie amendaţi dacă primesc copii fără fișe complete de vaccinare.

Se bat cap în cap, legea învăţământului şi legea sănătăţii. Noi nu avem dreptul să primim copii nevaccinaţi în colectivitate, dar în acelaşi timp legea învăţământului nu avem voie să privăm copiii, e dreptul lor la învăţământ,” spune Mihaela Nandra, asistent medical în cadrul Grădiniței Floarea Soarelui.

Suntem într-o perioadă de aşteptare în care dorim să se coreleze aceste două prevederi legislative. În aşa fel încât să adoptăm şi noi o poziţie corectă faţă de părinţii care vin cu solicitări la noi,” precizează Melinda Barbu, directorul unei grădiniţe din Craiova.

Părinții copiilor nevaccinaţi spun că se simt discriminați dacă cei mici nu sunt acceptaţi.

Nu sunt de acord, ca mamă a unui copil nevaccinat, să se introducă această lege, sper ca noi, toţi cei care avem copii nevaccinaţi, să găsim o variantă. Este un copil sănătos, nu a ajuns niciodată în spital, nu a luat antibiotic niciodată, nu a luat pastile,” spune Claudia Penescu, mamă copil neimunizat.

Sunt şi părinţi care nu şi-ar ţine copiii vaccinaţi lângă cei neimunizaţi.

„E normal să fie vaccinaţi toţi copii. Pentru că dacă nu sunt vaccinaţi şi se îmbolnăvesc se pot îmbolnăvi ceilalţi copii,” zice un părinte.

Nerespectarea imunizarii copiilor constituie infracţiune. Se pedepseste cu amendă, la persoane fizice de la 1.000 la 2.000 lei, iar la persoanele juridice între 5.000 si 10.000 lei,” spune Ștefan Popescu, director DSP Dolj.

Specialiștii sunt şi ei pentru vaccinarea obligatorie.

Dacă apare un copil care este bolnav de tuse convulsivă, de exemplu, riscul cel mai mare este pentru aceste persoane care sunt nevaccinate şi care sunt primele care vor contacta aceasta boală,” explică dr. Dumitru Gindrovel, medic de familie.

Toți copiii care sunt înscriși la o unitate școlară trebuie să prezinte obligatoriu fişa de vaccinare, care să conțină cele mai importante imunizări, precum cele împotriva hepatitei B, tuberculozei, rujeolei și oreionului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri