Efectele virusului ucigaș din China au ajuns în România. Ce măsuri au luat aeroporturile

Data publicării:
aeroportul otopeni
Aeroportul Otopeni

Efectele coronavirusului ucigaş din China se resimt şi la Bucureşti. Pasagerii care trec prin Aeroportul Internaţional Henri Coandă sunt informaţi în legătură cu acest nou pericol. Sunt afişe în limbile română, engleză şi chineză în vederea informării publicului. Totodată, două echipe medicale complete şi două ambulanţe sunt pregătite să intervină în orice moment.

În lipsa echipamentelor de monitorizare a temperaturii corporale, Aeroportul Otopeni a decis să ia măsuri pentru informarea călătorilor despre coronavirusul care afectează China.

Maria Moiș, jurnalist Digi24: Chiar dacă nu există zbor direct către Beijing, Aeroportul Otopeni este tranzitat zilnic de zeci de chinezi care fie călătoresc spre țara natală, fie s-au întors din China. Sunt zeci de afișe pe panourile electronice și inclusiv pe coli lipite la terminalele din aeroport pentru a îi informa pe cei care vor să ajungă în Asia ce să facă și ce să nu facă pentru a nu fi infectați cu coronavirus.

Reporter: Cu mască, de ce?
Femeie: Măsuri de precauție suplimentare. Nu știm exact cine pe unde a circulat, cum, de unde vine. E adevărat că majoritatea problemelor sunt în China, dar au apărut și în alte țări. Cred că e doar o problemă de timp până se descoperă alte cazuri.
Reporter: Credeți că masca ajută, aveți încredere:?
Femeie: Da, lucrez în domeniu și am încredere că ajută.

Reporter, către un bărbat care citește afișul cu mesajul de informare: Vi se pare important să existe astfel de măsuri?
Bărbat: Da! Trebuie, nu? Din moment ce e un virus și e pericol de îmbolnăvire, e normal să fie!

Angajat aeroport: Sunt destul de mulți oameni, chinezi, care lucrează în România și care au plecat în China, pentru că e Anul Nou, iar în ultimele zile am avut de-a face cu mulți chinezi în aeroport. Zilele următoare se vor întoarce în România și atunci va trebui să mă feresc, să mă protejez.

Măsuri au luat și oficialii Aeroportului din Cluj-Napoca.

Măriuța Pop, jurnalist Digi24: Aproximativ 500 de pliante au fost împărțite angajaților aeroportului, dar mai ales pasagerilor care au tranzitat aeroportul. Cei din urmă sunt rugați să păstreze cardul de sănătate pentru următoarele 14 zile.

În aceste pliante pasagerii sunt avertizați să evite zonele care sunt contaminate, în principal orașul Wuhan. Dacă pasagerul respectiv constată că la revenirea în țară are febră, este obligat să sune la 112, la medicul de familie, la o secție de boli infecțioase din zona în care se află.

Tudorel Lupoaie, director operațional Aeroport Cluj: Aeroportul are un protocol semnat cu Direcția de Sănătate Publică. În baza acestuia noi intervenim specific pentru situațile în care o aeronavă sosește dintr-o zonă contaminată sau un pasager bolnav este la bordul unui aeronave. Se iau măsuri de către aeroport, acea aeronavă este poziționată într-un loc izolat.

Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca este pregătit să preia pacienții în cazul în care există suspiciuni de coronavirus.

Termoscanere în aeroporturi pentru a fi identificate persoane cu febră, posibil purtătoare a virusului din China

Există în următoarea perioadă de timp posibilitatea să fie achiziționate termoscanere, care vor fi montate în aeroporturi, astfel încât să fie identificate persoanele care au febră și ar putea fi purtătoare ale virusului din China, a declarat președintele Societății Române de Microbiologie (SRM), Alexandru Rafila.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri