Evenimentele din '89, comemorate în Capitală

Data publicării:
revolutie bucuresti

21 decembrie 1989, ziua în care Revoluţia a început şi în Capitală. Pentru a-i comemora pe eroii martiri, miercuri, în Bucureşti vor avea loc mai multe manifestări pe Calea Șerban Vodă şi pe Bulevardul Nicolae Bălcescu. De asemenea, la Troița din Piața Romană va avea loc un ceremonial şi se vor depune coroane de flori. Circulaţia rutieră va fi restricţionată în mai multe zone din Bucureşti

Mai mulţi timişoreni au plecat, încă de luni, la Bucureşti pentru a comemora eroii martiri ai Revoluţiei de la Timişoara care au fost arşi în timpul evenimentelor din Decembrie 1989 la crematoriul Cenuşa din Capitală, rămăşiţele lor fiind aruncate într-un canal din Popeşti-Leordeni. Pelerinajul poartă denumirea ”Pe urmele cenuşii Eroilor - Martiri Timişoreni dispăruţi în Revoluţia din Decembrie 1989” şi are loc an de an, în 19-20 decembrie.

Timişorenii au depuns coroane de flori în Piaţa Universităţii, Piaţa Revoluţiei, Cimitirul Eroilor Revoluţiei, Crematoriul Cenuşa, dar şi la „Biserica suspendată” din Popeşti-Leordeni, unde va fi oficiată o slujbă de pomenire lângă gura de canal Castaforum, locul în care au fost aruncate rămăşiţele eroilor martiri timişoreni dispăruţi în Revoluţia de la Timişoara.

„Acest pelerinaj are loc în fiecare an, iar printre cei care vor participa se află rude ale celor decedaţi”, a declarat Traian Orban, preşedintele Memorialului Revoluţiei de la Timişoara.

În Decembrie 1989 trupurile a 40 de timişoreni morţi în timpul Revoluţiei au fost luate pe ascuns din Morga Spitalului Judeţean Timişoara şi transportate în Capitală pentru a fi arse la Crematoriul „Cenuşa”. Transportul cadavrelor a purtat numele de „Operaţiunea Trandafirul”, iar cenuşa rezultată din arderea trupurilor a fost aruncată într-un canal din Popeşti-Leordeni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri