EXCLUSIV. În culisele unui comandament NATO

Data publicării:
culise comandament s-e nato

Comandamentul multinaţional de Divizie al NATO se află într-o clădire recent renovată din sud-vestul Bucureştiului. Unitatea a fost înfiinţată în urmă cu nouă luni, iar până acum nicio echipă de televiziune nu a avut acces în interior.

De aici, vor fi comandate toate intervenţiile militare ale Alianţei din regiune. Zilele acestea, aproape 200 de ofiţeri se pregătesc pentru a obţine prima certificare a comandamentului: capacitatea de a coordona două unităţi ale Alianţei, situate în Bulgaria şi România. Comandamentul va lucra la capacitate maximă din 2018.

Încercăm să rămânem cu picioarele pe pământ. Pentru mine este foarte important să ne demonstrăm abilitatea de a monitoriza situaţia curentă, de a lua indiciile de ameninţare şi a le folosi în planificare”, spune gen. Ovidiu Uifăileanu, comandantul Divizei Multinaţionale S-E a NATO.

În Comandamentul de la Bucureşti vor lucra şi 75 de ofiţeri din alte state membre NATO. Unii dintre ei au ajuns deja în România unde participă la şedinţe care sunt ţinute exclusiv în limba engleză.

Principalul meu rol este să preiau ordinele şi planurile date de superiorii noştri, să le analizez şi să îi dau sfaturile care să-l ajute pe comandant în pregătirile sale. Sunt unul dintre cei trei canadieni care vor lucra la Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est”, spune mr. Chris Spearin, ofiţer, Comandamentul Divizei Multinaţionale S-E a NATO.

NATO a decis să înfiinţeze aceste comandamente la summitul din 2014, din Ţara Galilor, ca răspuns la agresiunea rusească din Ucraina.

„Drept urmare a deteriorării situaţiei geopolitice din sud-est, toate planurile de implimentare pe care le folosim sunt pentru a contracara orice ameninţare, dar astăzi suntem obligaţi datorită situaţiei curente, fluxul de imigranţi şi tot ce se întâmplă în Europa, să ne reconsiderăm atitudinea fără a părăsi zona de operaţii sud-est, mă refer la România şi Bulgaria”, explică gen. Ovidiu Uifăileanu, comandantul Divizei Multinaţionale S-E a NATO.

În această vară, centrul de comandă se va muta în poligonul Cincu de unde va fi condus un exerciţiu la care vor participa peste 1500 de militari.

Testul final va fi dat în 2018.

Exerciţiul de certificare din 2018 trebuie să ne probeze capacitatea de a fi dislocabili, independenţi, nelegaţi de infrastructură şi pregătiţi să conducem o operaţie în caz de război în sud-estul Europei”, precizează generalul Ovidiu Uifăileanu.

Cel de-al doilea comandament NATO de la Bucureşti va deveni sută la sută operaţional până la summitul de la Varşovia, din iulie. Acest centru a fost inaugurat anul trecut chiar de către secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Unitatea de integrare a forţelor NATO este liantul de care avea nevoie Alinaţa pentru a grăbi procesul de aducere a trupelor pe teritoriul național”, spune Cătălin Ticulescu, comandantul Centrul NATO pentru Integrare a Forţelor.

Astăzi trăim într-o lume complexă şi avem probleme complexe şi dacă încerci să le rezolvi singur, este aproape imposibil. Cu cât sunt mai multe ţări şi oameni care lucrează împreună, cu atât vom ajunge la un consens şi vom rezolva problema foarte repede”, spune, la rândul său, lt. col. Rayan Smith, ofiţer, Centrul NATO pentru Integrare a Forţelor.

Media de vârstă a militarilor care lucrează în aceste comandamente NATO este de 30 de ani. Vorbim de oameni care au experinţa teatrelor de operaţii din Afganistan şi Irak. Cunoaşterea limbii engleze a fost o probă eliminatorie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri