Florian Coldea a fost 12 ani al doilea om din SRI

Data actualizării: Data publicării:
sri logo slogan

În ultimii 12 ani, Florian Coldea a deţinut funcţia de prim-adjunct al directorului SRI, cu rang de secretar de stat. De două ori a asigurat interimatul la conducerea Serviciului, după demisiile directorilor Radu Timofte şi George Maior.

Mihail Florian Coldea s-a născut în 1971 la Târnova, în judeţul Arad.

După absolvirea Liceului industrial nr. 11 (în prezent Grupul Școlar „Csiky Gergely“) din Arad, a urmat cursurile Facultății de Psihosociologie din cadrul Academiei Naționale de Informații din București, pe care le-a absolvit în anul 1996.

Pe 27 iulie 2005, Florian Coldea a fost avansat la gradul de locotenent-colonel și numit prin Decret al Președintelui României în funcția de prim-adjunct al directorului Serviciului Român de Informații, cu rang de secretar de stat, începând cu 1 august 2005. A fost avansat la gradul de colonel la 24 martie 2006.

În perioada 20 iulie - 4 octombrie 2006, el a îndeplinit funcția de director interimar al Serviciului Român de Informații, ca urmare a demisiei lui Alexandru Radu Timofte din această funcție. Al doilea interimat la conducerea SRI l-a asigurat în ianuarie 2015, după demisia directorului George Maior.

Pe 18 aprilie 2008, președintele Traian Băsescu l-a înaintat la gradul de general de brigadă cu o stea.

Florian Coldea A ajuns cunoscut pentru implicarea în operaţiunea de salvare a celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak. Preşedintele de atunci al României, Traian Băsescu, l-a considerat un colaborator apropiat. În 2014 a devenit general cu trei stele.

Înainte de a ajunge numărul în 2 în SRI, a fost ofiţer în Direcţia pentru Combaterea Terorismului.

În 2010, a obţinut titlul de doctor în managementul serviciilor de informaţii. Potrivit declaraţiei de avere, Florian Coldea deţine două locuinţe în Bucureşti şi are un venit anual declarat de aproape 120 de mii de lei. Nu deţine terenuri, autoturisme, tablouri sau bijuterii. La capitolul datorii, a declarat un credit de 55 de mii de euro cu scandenţa în 2021. În timpul mandantului său a avut puţine declaraţii publice. În ianuarie 2015 numele său apare într-un scandal public lansat de Elena Udrea. Ea l-a denunţat la parchet pe generalul SRI pentru că s-ar afla în spatele dosarelor penale deschise pe numele său. Comisia parlamentară de control a SRI a dechis o anchetă şi l-a chemat la audieri pe Florian Coldea.

Am pus la dispoziţia comisiei toate informaţiile solicitate şi am răspuns la întrebările fiecărui membru al comisieil. La cele 5 puncte ale ordinii de zi am prezentat faptul că pe durata anului trecut, an puternic marcat de retorica electorală, atât instituţia căt şi conducerea SRI au acţionat în condiţii de deplină neutralitate şi echidistanţă politică”, declara Florian Coldea pe 9 febriarie 2015, după ce fusese audiat de membrii Comisiei parlamentare pentru controlul SRI.

Procurorii DNA au clasat plângerea Elenei Udrea pe motiv că nu există probe care să susţine afirmaţiile fostului parlamentar.

Citiţi şi:

Florian Coldea, director interimar la SRI

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri