FOTO. Godină spune că jandarmul violent e cel care l-a protejat pe Dragnea la DNA

Data actualizării: Data publicării:
jandarm violent 180121_PROTEST_002_INQUAM_Photos_George_Calin
Foto: Inquam Photos / George Călin

Apar noi informații în cazul jandarmului violent, surprins lovind protestatari, sâmbătă, în Piața Universității. Se pare că este același jandarm care împingea jurnaliștii și îi asigura protecția lui Liviu Dragnea, atunci când liderul PSD a fost chemat la DNA. Afirmația este făcută chiar de polițistul Marian Godină, care a revenit cu o postare pe Facebook: 

„Mi se pare mie sau ăsta e același jandarm care aseară împărțea pumni?
Glumesc, nu mi se pare, chiar el e. 
Hmmm, dar ce protectiv și calm e de data asta.

Postarea de aseară cu jandarmul care împărțea pumni mi-a adus un val de critici, nu dintre cele mai elevate, din partea unor jandarmi. 
Dragi colegi, mă confundați dacă aveți impresia că atunci când vă luam apărarea ori de câte ori opinia publică era indignată de comportamentul vostru o făceam doar ca să latru aiurea și să vă pup dosurile. O făceam din convingerea că jandarmii din diferitele video apărute acționaseră legal și pentru că era nedrept să fie puși la zid de opinia publică doar pentru că cineva nu se implica să explice că modul de acțiune, chiar dacă uneori părea brutal, era legal. O făceam asumat, știind clar că voi atrage antipatia multora pentru că "țin" cu jandarmii. Așa că aia cu adunatul de like-uri nu cred că mi se aplică.
Aseară l-am văzut pe colegul nostru jandarm, dând cu pumnul în stânga și dreapta, chiar și într-un bătrân care i-ar fi putut fi tată. Normal că m-am indignat și că am postat. Și știți ce e frumos? Că-s perfect liber, nu sunt dator nimănui să scriu ce mi se spune, scriu exact ce am în cap și îmi asum asta. Pot să laud, dar să și critic, iar dacă v-ați supărat și acum ați pune mâna pe mine, ați simți că nu-mi pasă”, scrie Marian Godină.

Iată câteva imagini cu jandarmul surprinse la protestul de sâmbătă seara de fotoreporterul George Călin de la agenția Inquam Photos. În a doua fotografie pare că jandarmul ar fi fost lovit, la rândul lui:

jandarm violent 180121_PROTEST_000_INQUAM_Photos_George_Calin
Foto: Inquam Photos / George Călin
jandarm violent 180121_PROTEST_001_INQUAM_Photos_George_Calin
Foto: Inquam Photos / George Călin
jandarm violent 180121_PROTEST_002_INQUAM_Photos_George_Calin
Foto: Inquam Photos / George Călin

Potrivit agenției Inquam, fotoreporterul George Călin, care a realizat sâmbătă fotografiile de mai sus, a fost lovit la rândul său de pumnii jandarmului. 

„Fotojurnalistul Inquam Photos George Calin, prins între fortele de ordine și protestatari, a fost unul dintre cei care au primit furia unui jandarm aseară. Deși cu ambele mâini pe cameră și fără a putea împinge gardurile instalate de Jandarmeria Română, acesta a fost lovit în timp ce sute de oameni deja umpleau Piața Universității”, anunță agenția Inquam Photos pe pagina de Facebook.

Este anchetă acum la Jandarmerie după violenţele de la protestele de  sâmbătă seară. Mai mulţi oamenii au avut ciocniri cu jandarmii care încercau să împiedice mulţimea să blocheze centrul Bucureştiului. Unul dintre jandarmi a reacţionat violent, lovind cu pumnii mai mulți oameni. S-a întâmplat în momentul în care manifestanţii au forţat gardurile pentru a pătrunde în Piaţa Universităţii. În imagini se vede cum jandarmul îi loveşte la întâmplare, cu pumnul, pe unii dintre protestatari. Unul dintre colegii săi a intervenit, i-a spus să se oprească şi l-a dat la o parte.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, Georgian Enache, a declarat la Digi24 că a fost vorba de o „acțiune individuală” a unui jandarm care probabil și-a pierdut calmul sub presiune. Georgian Enache a anunțat că se fac verificări interne și o „analiză serioasă” cu privire la acest incident, iar Jandarmeria nu va ezita să își asume, dacă va fi cazul, responsabilitatea care îi revine.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a anunțat că jandarmul a fost identificat, dar nu a putut confirma dacă el a fost prezent și în dispozitivul de securitate de la DNA, din momentul în care a fost convocat Liviu Dragnea.

Iată și fotografiile agenției Inquam de la convocarea lui Liviu Dragnea la DNA, în noiembrie 2017:

jandarmul 171113_DRAGNEA_DNA_03_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto; Inquam Photos/ Octav Ganea
jandarmul 171113_DRAGNEA_DNA_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

„Cred că este doar o coincidență, nu aș specula mai mult”, a declarat la Digi24 jurnalistul Liviu Avram, de la cotidianul Adevărul. „Prezența, aseară și la DNA, nu cred că îi poate fi imputată lui”, a spus Liviu Avram.

„Sunt episoade bizare. Pe lângă cel cu caii, a fost și acea acțiune, aseară, în care au oprit oamenii să iasă din gura de metrou. Mi s-a părut extrem de riscantă, se putea întâmpla orice. E bine că până la urmă au renunțat la idee, dar simplul fapt că au pus-o în practică pentru o perioadă scurtă de timp mă face să cred că e vorba de niște ordine venite de sus, de la niște oameni care nu pricep despre ce e vorba, și acele ordine intră în contradicție cu proceduri standard”, este de părere jurnalistul.

Declarațiile integrale ale jurnalistului le găsiți aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri