Guvernul reacționează în cazul lui Mircea Dumitru

Data actualizării: Data publicării:
guvern ciolos sedinta - gov.ro
gov.ro

Guvernul îi ia apărarea ministrului Educaţiei, despre care mai multe ziare spun că a colaborat cu Securitatea comunistă.

sedinta guvern ciolos gov ro
Foto: Gov.ro

Declarația purtătorului de cuvânt al Guvernului:

Integritatea rămâne valoarea esențială la care acest Guvern se raportează, înțelegând aici și faptul că niciunul dintre miniștri nu a colaborat și nici nu a fost agent al fostei Securități.

Premierul Dacian Cioloș a discutat astăzi cu ministrul Mircea Dumitru și a primit asigurări că acesta nu a avut relații de colaborare cu fosta Securitate și nici nu a făcut acte de poliție politică.

Colegiul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) certifică acest lucru prin decizia 2175/07.08.2007, care precizează clar faptul că domnul Mircea Dumitru nu a fost agent/colaborator al poliției politice comuniste. Decizia a fost dată înainte ca Mircea Dumitru să fie numit prorector, iar, ulterior rector.

Între timp, Guvernul nu a primit nicio informare oficială din partea CNSAS despre modificări sau elemente noi care să ducă la invalidarea deciziei din 2007.

Considerăm că este de datoria CNSAS să clarifice în cel mai scurt timp posibil informațiile apărute în presă pe acest subiect, pentru a nu exista nicio umbră de îndoială cu privire la moralitatea domnului ministru al Educației."

Două publicații centrale au scris astăzi că Mircea Dumitru ar fi colaborat cu fosta Securitate și, sub numele de cod „Negulescu”, și-ar fi turnat colegii români și străini.

Ministrul Educaţiei a negat aceste acuzații și a arătat că așa-zisele dezvăluiri ar avea legătură cu demersul evaluării tuturor școlilor doctorale și cu hotărârea sa de a milita pentru integritate.

„S-a întâmplat o mistificare grosolană, un fals. Voi acționa în instanță pe cei care au făcut aceste afirmații defăimătoare la adresa mea. Nu cred că este o simplă întâmplare. M-am angajat să militez pentru câteva principii simple și clare, principalul principiu fiind cel al integrității. Ceea ce au făcut acum nu mă poate determina, nu-mi poate înfrânge dorința de a avea un sistem mai curat, mai transparent”, a precizat ministrul Educației.

Mircea Dumitru a fost verificat de CNSAS în 2007, la solicitarea Asociației „Civic Media”. „Domnul Dumitru Mircea, (...) născut la data de 14.07.1960, în București, nu a fost agent/colaborator al poliției politice comuniste”, se arată în Decizia nr. 2175/07.08.2007 a Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri