Incident tragic la munte. Un copil a murit după ce a căzut într-o fosă neacoperită

Data publicării:
Ranca Transalpina

ACTUALIZARE 14.04:  Băiatul de patru ani, care, lăsat nesupravegheat, a căzut în fosa neacoperită din curtea casei de vacanţă a părinţilor săi, la Rânca, a fost, în urmă cu puţin timp, declarat mort. Aproape trei ore s-au chinuit medicii zadarnic să-l readucă la viaţă.  


ACTUALIZARE 13.00:  Băiatul de patru ani este resuscitat de medicii de mai bine de două ore. Medicii sunt rezervați în ceea ce privește șansele lui de supraviețuire.

Poliția nu a aflat deocamdată cui aparținea latrina și dacă pensiunea era racordată la rețeaua de canalizare.

Rânca pare o staţiune încremenită în timp. Este căutată de mii de turişti şi oferă peisaje incredibile, dar atât. Chiar dacă staţiunea e plină de pensiuni, cabane şi hoteluri, sistemul de canalizare al localităţii nu este funcţional. Anul trecut, Digi24 v-a prezentat situaţii ruşinoase din staţiune. Într-o singură săptămână, sistemul de canalizare la care erau racordate ilegal pensiunile a refulat, iar staţiunea s-a umplut de dejecţii. Apoi, turiştii au fost întâmpinaţi de sute de saci de gunoi.

Pe 26 august anul trecut, la Rânca aerul era irespirabil. Canalizarea staţiunii, care în mod normal nu ar fi trebuit să funcţioneze, a refulat, iar mizeria s-a scurs pe potecile de munte.

S-a înfundat o parte din canalizare, au fost și mai mulți turiști în zonă, în perioada respectivă, probabil că a dus la acest lucru”, explica la acea vreme proprietarul unui hotel, Constantin Pănescu,

Mizeria a dispărut, însă, ca prin minune, chiar a doua zi. Cei care au descoperit adevărata problemă, care nu avea nicio legatură cu explicaţiile hotelierului, au fost inspectorii gărzii de mediu, veniţi în control.

Neexistând un operator de canalizare nu ar trebui să fie racordată nicio pensiune, dar sunt pensiuni care au fîcut racordul la canalizare. Ilegal? Da, categoric”, a precizat directorul Gărzii de mediu din Gorj, Ion Sanda.

Proiectul sistemului de canalizare şi cel de epurare a apelor din Rânca au costat trei milioane de lei, bani europeni. Au fost gata încă din 2012, dar nu au fost date în folosinţă pentru că operatorul care trebuia să le administreze a dat faliment.

În Rânca sunt aproape 500 de pensiuni şi cabane, dar nimeni nu ştie nici în acest moment câte dintre ele sunt racordate ilegal la reţeaua de canalizare.


ACTUALIZARE 12.00: Copilul a fost găsit în latrină de familia lui și tot ei sunt cei care l-au scos afară. Băiețelul este acum în grija medicilor. 

Poliția anchetează cui aparținea latrina. Sistemul de canalizare din Rânca, doar parțial funcțional, a costat trei milioane de euro. 

Salvamontul Sabin Cornoiu a declarat că s-a ajuns la victimă în trei-patru minute. La acel moment copilul fusese scos din latrină și s-au început manevrele de resuscitare. Starea copilului este gravă. 

„Din păcate, a fost eveniment nefericit. Colegii mei care făceau serviciul in stațiune au ajuns in 3-4 min. Victima era scoasă, au inceput manevrele de resuscitare inclusiv cu tub de oxigen. Manevre făcute 20-25 de minute până când a ajuns ambulanţa. Medicii fac tot ce se va mai poate. Până acum rezultatul nu este favorabil. Probabil copilul era nesupravegheat, capacul era dat la o parte, am crezut că poate copilul nu e acolo şi informația e greşită. Din primele informații a fost acoperit cu totul de lichidul din fosă. A fost prea mult pentru un copil de patru ani”, a declarat salvamontistul. 


Copilul se afla în stațiune cu familia lui. A căzut în latrină pe când se afla în afara pensiunii unde era cazat. Băiatul în vârstă de patru ani este resuscitat. 

La Râncă încă nu s-au pus lucrurile la punct în ceea ce privește canalizarea. Digi24 a sesizat în urmă cu ceva timp că din canalizarea din mijlocul stațiunii ieșeau dejecții. 

Mai mult, deși a fost finalizată acum trei ani, doar o parte din Rânca beneficiază de un sistem de canalizare funcțional, asta deoarece această localitate este împărțită între două primării. Casele, hotelurile și pensiunile care țin de primăria Novaci nu sunt racordate deoarece nu au operator. 

Știre în curs de actualizare 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri