Jandarm, filmat în timp ce loveşte cu pumnul manifestanţi din Piaţa Universităţii. Reacția lui Marian Godină

Data actualizării: Data publicării:
jandarm violent 2

Imagini cu un jandarm care loveşte cu pumnul participanţi la protestele de sâmbătă din Piaţa Universităţii au fost distribuite intens pe reţelele sociale provocând reacţii vehemente, relatează News.ro.

(VIDEO. Sursa imaginilor din 20 ianuarie: privesc.eu)

Bărbatul îi loveşte puternic de mai multe ori cu pumnul pe unii dintre cei care încearcă să forţeze cordonul de jandarmi pentru a ocupa carosabilul.  Unul dintre colegii săi a intervenit, i-a spus să se oprească şi l-a dat la o parte, potrivit Digi24. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei București, Georgian Enache, a declarat la Digi24 că a fost vorba de o „acțiune individuală” a unui jandarm care probabil și-a pierdut calmul sub presiune. Georgian Enache a anunțat că se fac verificări interne și o „analiză serioasă” cu privire la acest incident, iar Jandarmeria nu va ezita să își asume, dacă va fi cazul, responsabilitatea care îi revine. 

Acesta a fost singurul moment în care s-au produs violenţe în Piaţa Universităţii, unii dintre participanţi susţinând că la originea lor s-a aflat un grup de câteva zeci de persoane, unele dintre acestea fiind ulterior eliminate din rândurile protestatarilor.

Reacţiile sunt extrem de dure, în special pe pagina „Corupţia ucide”, unde unii dintre cei care comentează propun identificarea jandarmului sau depunerea unei plangeri pentru vătămare corporală.

O voce critică este şi cea a poliţistului Marian Godină, care distribuie imaginea pe pagina sa de Facebook, însoţită de comentariul: „Când e nevoie de identificarea unui huligan, Jandarmeria Română cere sprijinul populaţiei. Pe al lor îl vor identifica oare?”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

La protest au fost, de altfel, mai multe momente tensionate între manifestanţi şi jandarmii aflaţi în număr foarte mare în Piaţa Universităţii.

Apariţia jandarmilor călare a fost dezaprobată de  manifestanţi.

Un alt moment tensionat a avut loc în pasajul din Piaţa Universităţii, când jandarmii au blocat ieşirile, argumentul fiind acela că trebuia fluidizat accesul în zona de deasupra pasajului, pentru ca demonstranţii să poată ieşi fără să se producă aglomeraţie.

Nemulţumiri au provocat şi percheziţiile făcute de jandarmi. Aceştia au explicat că asupra unora dintre cei care voiau să ajungă piaţă au fost găsite o bâtă, lanţuri, un box, un pistol cu electroşocuri, petarde şi un cuţit. Un bărbat asupra căruia a fost găsit un pistol care ulterior s-a dovedit a fi de jucărie a fost dus la secţia de poliţie. În acest caz argumentul reprezentanţilor Jandarmeriei a fost că, deşi era unul de jucărie, într-o primă fază pistolul putea provoca panică printre manifestanţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri