La Alunu, muntele de pământ a ajuns în șosea

Data publicării:
alunu

La Alunu, în Vâlcea, muntele de pământ a ajuns la numai doi metri de drumul judeţean şi autorităţile se tem că va bloca în curând singura cale de acces din localitate. Şi mai grav, oamenii ar putea rămâne fără apă, după ce halda de steril a acoperit toate conductele şi ameninţă să le rupă sub greutatea tonelor de pâmânt care se acumulează deasupra.

Într-o singură noapte, pământul a înaintat peste 20 de metri şi este acum la numai doi metri de drumul judeţean. Albia unui pârâu a fost deja acoperită, iar muntele de pământ ameninţă şi conductele de apă şi canalizare aflate chiar pe marginea drumului.

Sperăm, sperăm, deşi avem o conductă de proastă calitate la apă, sperăm să nu se spargă că dacă se sparge... Nu ştiu, vom vedea la urmă ce vom face,” spune Cristinel Birăruţi, primarul comunei Alunu.

Halda a coborât 2 kilometri şi are acum o înălţime de peste 35 de metri. Pământul nu stă pe loc aproape nicio secundă, aşa că ameninţă să ajungă la alte patru case, apoi în râul Olteţ, până la care mai sunt 80 de metri. 80.000 de metri cubi de pământ au fost căraţi în ultimele două săptămâni de la poalele haldei care a alunecat. Fără rezultat.

Încă o familie, a şaptea, aflată în calea alunecării, a fost evacuată. Oamenii NU mai încearcă decât să mai recupereze din materiale.

Singura variantă... Ni s-a oferit o cameră la cămin ca şi la celelalte familii, iar restul de bunuri depozitez pe unde pot... Ne înşirăm peste tot,” spune Pantelimon Avram, sinistrat.

Specialiştii încearcă acum o nouă variantă, după ce toate celelalte soluţii încercate până acum au eşuat rând pe rând. Îşi propun să oprească alunecarea prin compactarea pământului argilos în trepte, pe o distanţă de 700 de metri. Lupta cu pământul e contracronometru, iar forţa de muncă insuficientă, se plâng specialiştii.

Acest pinten noi lucrăm la el, suntem în construcţia lui. Cu cât îl facem mai repede, cu atât mai bine. Aicea nu mai avem un timp, aici ne trebuiesc utilaje. De exemplu, ne-ar mai trebui încă două compactoare pentru că vedeţi câte trepte am făcut şi cât de cât constat că s-a mai liniştit,” precizează Viorel Popescu, director Institutul Minier Craiova.

Nu pot să dau eu o soluţie pentru Olteţ. Sperăm să nu ajungă în Olteţ. Azi noapte s-a întâmplat ceva ce nu ne putem nici noi explica. Ieri era undeva pe unde e buldozerul un pic mai jos şi azi noapte efecti ... o viteză mai mare de curgere şi... asta s-a întâmplat,” spune Milorad Cumpănăşoiu, director Exploatarea Minieră Berbeşti.

Localnicii cred că pământul nu va putea fi oprit şi se tem de ce e mai rău.

11 case au fost înghiţite de pământ în cele 5 săptămâni, de când a început să alunece pământul la Alunu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri