Microbuz cu elevi, supraîncărcat, implicat într-un accident: 4 MORȚI și 26 răniți. Nereguli descoperite de autorități

Data publicării:
accident persani digi


ACTUALIZARE 19.41. Patronul firmei de transport de la care a fost închiriat autocarul implicat în accidentul de la Perșani susţine că a respectat legea. El spune că autocarul avea 25 de locuri omologate şi exact atâtea scaune montate. Aceasta deși polițiștii au numărat 29 de scaune în autocar.

ACTUALIZARE 18 48. Niciuna dintre persoanele decedate în accident nu este minoră. Victima despre care s-a spus că ar fi copil avea de fapt 20 de ani, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății. 6 persoane sunt internate la Spitalul Judeţean, 11 la Spitalul de Pediatrie, 5 la Spitalul Militar şi 4 la Spitalul Sf. Constantin. Toate unităţile sanitare sunt din judeţul Braşov.

Dintre cele 26 de persoane rănite, una este în stare gravă (cod roşu), două sunt încadrate în cod galben de urgenţă, iar restul au suferit răni uşoare.

ACTUALIZARE 18.27. Autocarul implicat în accident a fost ridicat. Circulația între Perșani și Vlădeni a fost reluată, dar pe un singur sens. Se circulă cu dificultate în zonă. Polițiștii recomandă șoferilor să folosească în continuare ruta ocolitoare.

ACTUALIZARE 18 15. Au fost descoperite nereguli în cazul autocarului implicat în accidentul dintre Brașov și Făgăraș. Poliţiştii au numărat 29 de scaune în autocar, plus cel al şoferului, deşi în certificatul de înmatriculare al maşinii erau menţionate doar 24 de locuri pe scaune, pe lângă scaunul şoferului. 

ACTUALIZARE 16:30 Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, declară la Digi24 că sunt 26 de răniți, dintre care unul în stare critică, ceilalți fiind conștienți, iar viața lor nu este în pericol. Nu e cazul să aducem pe nimeni la București în acest moment, a spus secretarul de stat.

În ceea ce privește numărul de persoane din microbuz, și secretarul de stat a recunoscut că sunt informații contradictorii și că nu există în acest moment un număr confirmat oficial. El a spus că poliția o să lămurească acest aspect.

„Am avut o informație că microbuzul avea mai mulți (pasageri - n.r.) decât trebuia să aibă, dar nu e confirmată informația. Sunt convins că poliția o să dea informații mai clare pe această temă”, a spus Raed Arafat.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, mai spune că informaţiile contradictorii privind numărul pasagerilor din autocar nu reprezintă un lucru neobişnuit în astfel de cazuri.

„În aceste cazuri, datele diferite sunt normale într-o fază. Se lucrează în acest moment luând date de la fiecare spital, de la faţa locului, coroborându-le, o să iasă un raport care are cifra totală. Cifra preliminară pe care o am de la colegii din Braşov e vorba de 26 de răniţi din care unul singur e în stare critică”.

ACTUALIZARE 16:05 La sediul firmei de transport care îi ducea pe elevii din Iaşi la festivalul din Arad sunt controale ale Poliţiei. Echipaje ale Inspectoratului Județean al Poliției se află la sediul firmei pentru audieri. Vor să verifice dacă s-au respectat toate măsurile de siguranță. Sediul firmei se află într-o localitate din imediata vecinătate a Iașiului. Managerul firmei de transport a declarat corespondentului Digi24 că nu a fost informat în legătură cu numărul persoanelor care urmau să fie transportate. Șoferii aveau mare experiență și este pentru prima dată când firma respectivă a încheiat un contract cu Palatul Copiilor, a mai spus managerul.

În paralel o echipă de anchetatori a mers şi la Palatul Copiilor din Iaşi acolo, unde erau înscrişi copiii implicaţi în accident.  

Directorii școlilor la care erau înscriși elevii spun că nu au fost informați cu privire la faptul că acești copii, care activau la Palatul Copiilor, urmau să facă deplasarea la Arad.

ACTUALIZARE 16:00 Ambii șoferi ai autocarului și-au pierdut viața. Al treilea adult care a murit este dirijorul orchestrei care însoțea ansamblul folcloric.

A fost deschisă o anchetă penală in rem pentru omor din culpă și vătămare corporală din culpă.

ACTUALIZARE 15:21 Poliția criminalistică face măsurători la locul accidentului. Polițiștii vor analiza și tahograful pe care îl avea microbuzul.

O macara este pregătită să ridice vehiculul de îndată ce vor fi încheiate măsurătorilor.

În momentul impactului, autocarul s-a învârtit efectiv pe șosea și a izbit parapetele de pe mijlocul drumului, care s-a spart și s-a împrăștiat pe șosea, iar mașina s-a răsturnat apoi peste aceste bucăți de parapete.

Între timp, pompierii încarcă bagajele din autocar și le vor transporta la sediul ISU Brașov.

ACTUALIZARE 15:00 Sunt 27 de victime, care au fost transportate la patru spitale din Brașov, potrivit șefei Ambulanței Brașov.

Majoritatea răniţilor grav au fost transferaţi către Spitalul de Pediatrie din Braşov (12 pacienți) şi către Spitalul Judeţean din Braşov. 

La Spitalul Județean au ajuns până în acest moment șapte răniți, între care două fete. Una dintre ele are 21 de ani. Victimele sunt conștiente. Unul dintre răniți a fost transferat de la Spitalul de Pediatrie.

Și Spitalul Militar Brașov și Spitalul Sfântul Constantin au preluat răniți. 

De asemenea, spitalele private au reacţionat prompt şi s-au declarat dispuse să primească victime. Patru dintre răniții mai ușor au fost preluați de o unitate privată.

ACTUALIZARE 14:45 Potrivit unui comunicat al MAI, sunt patru morți și 24 de răniți, iar în microbuz erau 28 de persoane.

Trei persoane au avut nevoie de descarcerare.

„La fața locului, s-a intervenit cu cinci autospeciale SMURD, două autospeciale de transport victime multiple (ATPVM), trei de descarcerare, o mașină de stingere a incendiilor și o ambulanță de la Serviciul de Ambulanță Județean (peste 50 de lucrători ai ISU și ai Ambulanței).

Apelul la numărul unic de urgență 112 a fost efectuat la ora 12.36, iar la ora 12.40 a fost activat Planul Roșu de intervenție. La fața locului a fost constituit un punct medical avansat.

De asemenea, două elicoptere grele (MI-17 și MI–8) ale Inspectoratului de Aviație al MAI sunt pregătite să intervină în caz de nevoie.

Poliția Rutieră a întrerupt traficul pe DN1 Braşov - Făgăraş, la kilometrul 205+200 de metri, între localităţile Perșani și Vlădeni

pentru a facilita accesul echipajelor de intervenție. Până la redeschiderea drumului, poate fi folosită ruta ocolitoare DN73A Râşnov - Zărneşti - Şinca Nouă - Şinca Veche - Şercaia”, arată comunicatul MAI.

ACTUALIZARE 14:34 Organizatorul festivalului de Arad a declarat la Digi24 că vorbise cu profesorii din autocar și aceștia îi spuseseră că vin cu 30 de copii.

ACTUALIZARE 14:23 Douăzeci de ambulanțe au plecat către spitale cu răniți. În acest moment, toți răniții au fost transportați de la locul accidentului, a declarat la Digi24 prefectul județului. Și copiii mai ușor răniți au fost transportați către spitale pentru a li se face investigații.

ACTUALIZARE 14:22 Firma care a închiriat autobuzul confirmă: vehiculul avea 25 de locuri. Asta, în condițiile în care numai copii erau 31, potrivit Ministerului Sănătății. Aveau de făcut o cursă de 800 de kilometri și plecaseră din Iași vineri, la 5:00 dimineața. Tot potrivit firmei care a închiriat mașina, microbuzul avea doi șoferi, ceea ce înseamnă că în microbuz se aflau 35 de persoane.

ACTUALIZARE 14.15 Un comunicat de la Inspectoratul Școlar Județean indică și mai mulți pasageri în microbuz - 36!

„ISJ a primit de la directorul Palatului Copiilor din Iaşi informaţiile despre accidentul grav petrecut la Braşov. Cu durere şi cu îngrijorare pentru cei implicaţi în accident, va transmitem că grupul din autocar era format din 34 de elevi şi 2 profesori de la Palatul Copiilor din Iaşi şi de la Colegiul Naţional de Artă O. Băncilă, componenţi ai ansamblului folcloric HORA, care se deplasau către Arad, pentru a participa la un festival internaţional de folclor al copiilor (17-19 iunie). Palatul Copiilor încheiase un contract cu transportatorul pentru această deplasare", se arată într-un comunicat de presă al ISJ Iași.

ACTUALIZARE 14:12 Registrul Auto Român anunță că microbuzul avea 25 de locuri. Autocarul făcuse inspecția tehnică periodică în aprilie 2016.

În aceste condiții, este clar că a fost supraîncărcat, din moment ce Ministerul Sănătății a anunțat că în autocar erau 31 de persoane.

ACTUALIZARE 14:09 Majoritatea victimelor au ajuns la Brașov, la unități de primiri-urgențe. Un elicopter al MAI este în stand-by, în cazul în care va fi nevoie de transport către București. 

ACTUALIZARE 14:06 Autocarul răsturnat transporta 28 de copii și 3 adulți, anunță Ministerul Sănătății. Patru persoane și-au pierdut viața: 1 copil și 3 adulți.

În prezent, 2 victime / „cod roșu” de urgență, 1 victimă / „cod galben”, celelalte „cod verde” (răniți ușor).

Toate victimele grave vor fi transportate la spitale din județul Brașov.

În standby se află un elicopter al Ministerului Afacerilor Interne în caz că ar fi nevoie de transfer la București pentru pacienți grav răniți.

Ministerul Sănătății se află în permanentă legătură cu Comandamentul Operațional pentru Situații de Urgență și cu spitalele din județul Brașov.

ACTUALIZARE 14:03 Zona unde s-a petrecut accidentul este una cu serpentine, cu banda destul de îngustă, pe care sunt montate și parapete de beton. Autocarul s-a răsturnat pe partea stângă, peste parapetul de beton.

Autoritățile au instalat la fața locului un cort pentru a acorda primele îngrijiri.

ACTUALIZARE 13:52 Șase ambulanțe au plecat până acum de la locul accidentului. 50 de persoane de la ISU acționează la fața locului. Microbuzul aparținea Clubului Copiilor din Iași, transmite corespondentul Digi24.

ACTUALIZARE 13:51 Un martor ocular spune că este posibil să fi fost vorba de o defecțiune tehnică. Roțile au scos mult fum.

ACTUALIZARE 13:49 Microbuzul transporta elevi de la Colegiul de Artă Octav Băncilă din Iași și de la Palatul Copiilor din Iași care mergeau la un festival de folclor spre Arad.

ACTUALIZARE 13:39 Potrivit unor informații, microbuzul era supraîncărcat. El avea 21 DE LOCURI, or autoritățile vorbesc despre un vehicul în care se aflau 27 de persoane.

Foto: Facebook Covaciu Construct

ACTUALIZARE 13:30 Sunt patru morți și 22 de răniți, dintre care 16 sunt mai grav, a declarat la Digi24 Ciprian Sfreja, purtător de cuvânt al ISU Brașov.

În microbuz se aflau 27 de persoane. Inițial se vorbea de un autocar, dar purtătorul de cuvânt a precizat că este vorba despre un microbuz.

Se acționează și pentru descarcerarea unor persoane care se află încă prinse în carcasa contorsionată a vehiculului.


Unul dintre decedați este un copil, ceilalți trei sunt adulți. Sunt și 14 răniți. Un adult și un copil primesc îngrijiri medicale sub cod roșu, ceea ce înseamnă că sunt în stare gravă. 

La fața locului s-au deplasat mai multe ambulanțe. Sunt cel puțin 30 de persoane care intervin pentru prim-ajutor. Se face trierea răniților și s-a cerut intervenția a două elicoptere SMURD.

Accidentul s-a petrecut în dreptul localității Perșani din județul Brașov. În autobuz se aflau 30 de persoane, majoritatea copii. Potrivit unor informații încă necofirmate oficial, autocarul venea din Iași.

Potrivit Infotrafic, autocarul ar fi derapat într-o cursă periculoasă, a ieșit de pe carosabil și s-a răsturnat. Este un loc unde se întâmplă frecvent accidente.

Traficul a fost întrerupt pe drumul dintre Perșani și Vlădeni, pe DN1 Brașov-Făgăraș, la kilometrul 205, pe o distanță de 200 de metri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri