Moscheea din Constanța, model pentru cea din Capitală

Data publicării:
moschee

Moscheea Carol I din Constanţa a fost ridicată în 1913, pe locul fostei Geamii Mahmudia. Lăcaşul de cult construit din piatră şi cărămidă, cu o cupolă şi un minaret din beton armat, va fi modelul după care arhitecţii şi proiectanţii vor creiona moscheea din Capitală.

O moschee pe care regele din perioada respectivă ne-a dăruit-o nouă ca semn de respect, este firesc să păstrăm acest model. Ceea ce se va modifica va fi doar structura de cupolă, pentru că la ora actuală, conform secolului în care trăim, cupola are o deschidere puțin mai mare”, a declarat Iusuf Murat, muftiul Cultului Musulman din România.

Dacă în moscheea din Constanţa pot participa la slujbă 800 de credincioşi musulmani, în cea din Capitală ar urma să intre 1.000 de oameni. O diferenţă va fi şi în ceea ce priveşte arhitectura.

„Atunci era această arhitectură egipteano-bizantină, iar acum va fi o arhitectură specifică pe care o avem noi la celelalte moschei”, a adăugat muftiul Cultului Musulman din România.

Moscheea din Constanţa a fost proiectată de arhitectul Victor Ştefănescu, care a folosit şi elemente româneşti.

„A păstrat nişte rigori ale arhitecturii musulmane, la ferestre se vede asta, în interior, şi culorile, şi ornamentele”, a explicat arhitectul Radu Cornescu.

Terenul pe care ar urma să fie construită moschea din Capitală se află lângă Romexpo. Valoarea lăcaşului de cult se ridică la patru milioane de euro, bani de la statul turc.

Pe lângă lăcaşul de cult care va fi ridicat în Bucureşti, vor mai fi construite un loc de spălare ritualică a credincioşilor musulmani înaintea slujbei, o casă parohială, o bibliotecă şi un centru de asistenţă socială.

În România sunt aproape 70.000 de credincioşi musulmani şi 77 de lăcaşe de cult musulmane.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri