O moschee, două păreri în PSD

Data publicării:
moschee

La nici un an după ce premierul PSD Victor Ponta a decis ca Muftiatul cultului musulman să primească teren pentru o astfel de construcţie, candidatul PSD la primăria Capitalei are o altă abordare. Gabriela Firea spune că politicienii nu trebuie să decidă construcţia unei moschei fără să-i consulte mai întâi pe bucureşteni.

Reprezentanţii musulmanilor mai aşteaptă doar autorizaţia de costrucţie de la Primărie pentru a începe lucrările.

Gabriela Firea insistă că decizia de construire a unei moschei în Capitală trebuie să aparţină bucureştenilor. „Dacă bucureștenii vor dori să se contruiasacă o moschee și la București, administrația va trebui să facă ce cred aceștia”, spune candidatul PSD la Primăria Capitalei.

Un punct de vedere suprinzător, având în vedere că Hotărârea de Guvern prin care statul român a oferit Muftiatului cultului musulmanilor un teren de peste 11.000 de metri pătraţi în Bucureşti a fost semnată de fostul premier social-democrat Victor Ponta. Contracandidatul Gabrielei Firea la fotoliul de primar general susţine însă că nu e nevoie de referendum, pentru că ştie sigur că bucureştenii nu îşi doresc moschee în Capitală.

Nu voi autoriza moscheea lui Ponta. Să vă dau un raspuns, eu nu m-am operat în Turcia, ca Victor Ponta. Pe de altă parte, un primar general trebuie să acționeze în numele cetățenilor municipiului București. Iar eu știu cu precizie că acest proiect nu este sprijinit de cetățenii municipiului București. Și ca un comentariu: nu poți astăzi, când vezi ce se întâmplă în toată Europa, să susții un astfel de proiect”, a delarat Ludovic Orban, candidat PNL la Primăria Capitalei.

Terenul pe care ar urma să fie construit edificiul religios se află lângă Centrul Expoziţional Romexpo, iar valoarea sa ar fi estimată la patru milioane de euro. Fondurile pentru pentru ridicarea moscheii vor fi acordaţi de statul turc.

Despre acest subiect, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a spus: „Vocile contra se pot auzi în orice ţară. Aceste detalii le-am discutat cu prietenul meu, domnul Iohannis”.

„Pot să confirm că s-a ajuns în faţa solicitării autorizaţiilor de construcţii . Dupa cum ştiţi, chestiunea e de competenţa primăriei și se lucrează la aceste documentații”, a declarat, la rândul său, Klaus Iohannis - preşedintele României.

În schimb, statul român a primit promisiunea că la Istanbul va fi ridicată o biserică ortodoxă care să poarte numele „Constantin Brâncoveanu”.

„Şi noi am stabilit câteva terenuri în Istanbul unde vor putea fi construite o capelă şi un loc de cazare pentru pelerinii români”, a mai spus Recep Tayyip Erdogan.

În România există în jur de 67.000 de credincioși musulmani, cei mai mulţi trăiesc în zona Dobrogei. În toată ţara sunt acum 77 de moschei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri