Opt din zece medici rezidenți se gândesc să plece din țară

Data publicării:
medic spital getty

Andrei Găitan, medic rezident ORL: „Am ales să părăsesc ţara la sfârşitul anilor de rezidenţiat din mai multe motive. În primul rând este vorba despre salariile care sunt absolut indecente.”

Ca Andrei gândesc peste 82 la sută din tinerii care au răspuns întrebărilor unui sondaj al Fundaţiei Colegiului Medicilor din Bucureşti. Sunt medici tineri care nu văd în România nicio şansă pentru un viitor decent. În plus, scandalurile recente din sănătate nu au făcut decât să le întărească intenţiile de emigrare. Doar puţin sub trei la sută resping categoric ideea unei vieţi în altă ţară.

Letiţia Coriu, vicepreşedintele Alianţei Medicilor: „Nu pleacă numai rezidenţi: sunt anestezistă ştiu că foarte mulţi colegi de ai mei, de vârsta mea pleacă şi nu pleacă pentru că le e bine aici. Până nu se va rezolva finanțarea, nimeni nu va putea să găsească o soluție.”

Deși medicii susțin că respectul este pe primul loc, sondajul arată că salariile prea mici sunt în topul nemulţumirilor tinerilor medici.

Prof. dr. Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti: „Pe următoarele poziții apar modernizarea și dotarea unităţilor sanitare și acest lucru este explicabil pentru că ştim cu toții că subfinanţarea sistemului de sănătate din România este o realitate şi că procentul din PIB destinat Sănătăţii este o ruşine.”

Prof. dr. Emanoil Ceaușu, preşedintele Fundaţiei Colegiului Medicilor din Bucureşti: „Iar în ceea ce priveşte salarizarea, diferenţa este foarte mare. Se poate ajunge și la 10, 15, 20 de mii de euro pe lună.”

Există totuşi şi rezidenţi care în ciuda lipsurilor şi a salariului de nici 1600 de lei se încăpătânează să rămână în ţară. Recunosc însă că nu s-ar descurca fără banii de la părinţi. Aşa cum de altfel spun că trăiesc şi ceilalţi peste 90 la sută dintre colegii lor.

Fabian Klein, medic rezident ortopedie și traumatologie născut în Germania, venit în ţară: „Pentru mine un tratat de specilitate costă 500 de euro şi nu-mi permit să mi-l cumpăr nici din 2 salarii. Stau câteodată şi mă întreb: dacă plecăm de aici cu toţii, pe oamenii de aici cine îi mai trateză? Şi te gândeşti la cei apropiaţi, la familie, prieteni.”

Cei mai mulţi dintre cei chestionaţi spun că ar pleca să lucreze într-o ţară din Uniunea Europeană. Doar 20 la sută dintre ei ar munci în SUA, Australia, Canada, Emiratele Arabe sau Noua Zeelandă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri