Pacientă moartă după o transfuzie greșită. Bogdan Tănase: Spitalul răspunde solidar cu medicul care se ocupă de acest caz

Data publicării:
arsi-1

„Colegiul Medicilor a fost înstiințat de la DSP despre situația celor două bariere ale neconformității medicale. Colegiul medicilor va avea în dezbatere acest dosar și va solicita conform tuturor procedurilor o expertiză medicală în speță atât din punct de vedere medical al hematologiei trasnfuzionale cât și din punct de vedere managerial al modului în care s-a gestionat operațiunea de transfuzie în acest spital. Malpraxisul e definit în lege ca acea activitate medicală sau diagnostic care produce un prejudiciu ce trebuie reparat. Colegiul medicilor vorbește de greșeala de normă profesionala și nu despre prejudiciul care ar trebui răscumpărat. Deci, greșeala de normă profesionala și deontologică intră in atribuțiile Colegiului Medicilor”, arată președintele Colegiului Medicilor.

„Colegiul Medicilor are sigur instrumentele pentru a stabili dacă a existat o neconformitate medicală în indicațiile de transfuzie, în procedurile preliminare și în efectuarea procesului transfuzional și va urmări dacă și ce norme s-au încâlcat în legătură cu procedura de transfuzie începând de la indicațiile de transfuzie până la realizarea și urmărirea efectelor secundare și negative ale transfuziei. Noi nu ne preocupăm de prejudiciu și de despăgubire, ci doar de stabilirea unei eventuale erori medicale”, declară Gheorghe Borcean.

Întrebat dacă rudele trebuie să achite o taxă între 1,500 și 6,000, președintele Colegiului Medicilor a subliniat faptul că „acea taxă se pune la dispoziția expertului pentru dosar, nici noi nu suntem de acord cu acea situație, dar e o chestie care e reglementată în legea malpraxisului, care nu e în portofoliul colegiului medicilor din România.

„Am înteles că este vorba de un caz de transfuzie de o grupă greșită de sânge cu șoc post transfuzie. Din păcate, greșeli din astea, probabil sunt inevitabile cu toate controalele care pot exista. Asta e o activitate foarte bine reglementată, însă factorul uman rămâne unul necontrolabil. În orice spital vor avea pacienții nevoie de transfuzii și asta aduce după sine că trebuie să existe un centru de transfuzii în orice spital, iar centrul de transfuzie reglementat de anumite reguli. Ţine şi de conducerea spitalului, dar şi de Direcţia Sanitară respectivă. Spitalul răspunde solidar cu medicul care se ocupă de caz. În acest caz cred că e salutară şi răspunderea spitalului. La noi legea malpraxisului nu e clară, pune mai mult accent pe o răspunere penală decât civilă”, a spus Bogdan Tănase, președintele Alianței Medicilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri