Pădurar ucis în stil mafiot. Silvicultorii vor arme pentru autoapărare, mijloace de comunicare, mașini și sprijin din partea poliției

Data actualizării: Data publicării:
padurar ucis politie padure

Un angajat al Direcției Silvice Maramureș a fost găsit decedat miercuri seara. Potrivit anchetatorilor, ar fi fost împușcat de hoții de lemne pe care încerca să îi oprească. Este al doilea silvicultor ucis într-un interval de o lună. În ultimii ani au fost omorâți în timpul serviciului șase pădurari.

Pădurarul a fost găsit găsit fără suflare în această dimineaţă în pădure. Avea un picior rupt, alte răni grave şi urme de împuşcături.

Ioana Mihalca, jurnalist Digi24: Undeva între Rogoz și Lăpușul Românesc se află pădurea unde s-a întâmplat totul. Chiar în acest moment anchetatorii se află în zona care a fost împejmuită. Iau în calcul varianta ca lemnul să fi căzut de la hoții de lemne.

Tânărul împușcat era din localitatea Borcut și lucra la direcția Silvică Maramures de șapte ani. Ar fi fost anunțat ca are loc un furt de lemne in apropiere, între localitățile Rogoz și Lăpușul Românesc și a mers sa vadă despre ce este vorba.

Mihai Leșan, purtător de cuvânt Direcția Silvică: S-a deplasat către locul cu pricina. L-a sunat pe șeful de district că pleacă acolo. Acesta a sunat la 112, și s-au deplasat spre locul acțiunii. Nu a mai răspuns la telefon...

La scurt timp însă, colegii săi nu au mai putut să ia legătura cu el și au apelat 112.

Florina Meteș, purtător de cuvânt IPJ Maramureș: Întrucât nu a mai putut fi contactat, polițiștii au pornit în căutarea bărbatului, găsindu-l la scurt timp între localitățile Rogoz și Lăpușul Românesc, de pe raza județului Maramureș. Cauza a fost preluată de procurorul din cadrul parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș.

Bărbatul avea 30 de ani şi a lăsat în urmă o familie cu trei copii.

Vecin: Au rămas acasă 3 copii, două fetițe și unul de 5 ani.

Vecin: L-au omorât, bătut... De furat s-a mai furat, da nu s-a mai întâmplat așa ceva. Se cunoșteau, că hoți de lemne sunt demult, nu de acum.

Nu este primul caz în care un angajat al direcţiilor silvice este victima hoţilor de lemne.

Mihai Leșan, purtător de cuvânt Direcția Silvică: La nivel național, începând din 1 ianuarie 2019 până la data prezentă s-au înregistrat 16 agresiuni la adresa personalului silvic. Per ansamblul pădurii românești au fost 168 cazuri la nivel național.

În urmă cu o lună, un alt pădurar, angajat al Ocolului Silvic Pașcani, a fost ucis de trei bărbați surprinsi în timp ce tăiau ilegal arbori.

Silviu Geană, președintele Federației Sindicale Silva: Federația trage un nou semnal de alarmă și își exprimă pe această cale îngrijorarea și revolta cu privire la ceea ce s-a întâmplat ieri la Maramureș. Este al doilea silvicultor ucis într-un interval de o lună. Avem probleme în ceea ce privește dotarea personalului silvic. Pornind de la uniformă de silvicultor – aproape jumătate dintre ei nu au primit uniformă în ultimii doi trei ani de zile. Avem probleme serioase în ceea ce privește dotarea personalului silvic cu armament de serviciu. Din cei circa 6.100 de pădurari, doar puțin peste 3.000 sunt astăzi înarmați. Iar cei 3.000 care sunt înarmați au ca și armă de serviciu pistoale cu gaze sau cu bilă de cauciuc, cu care nu reușesc să sperie nici măcar câinii hoinari. Asta, în condițiile în care au în pază sute și mii de hectare. În condițiile în care pădurarii nu sunt dotați corespunzător cu armament de serviciu, nu au în dotare mijloace de transport, nu au în dotare mijloace de comunicație, iaată ce se poate întâmpla. Este cel de-al șaselea caz de pădurar care și-a pierdut viața în timpul serviciului. Dacă discutăm de salarii – un pădurar debutant are în jur de 2.000 de lei, bani în mână. Salarizarea ca medie, pentru personalul de teren este undeva între 2.400, 2.600 de lei.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri