Peste 1.000 de incidente cu avioane din România, într-un an

Data actualizării: Data publicării:
Travel Images
Foto: Gulliver/ Getty Images

Peste o mie de incidente aviatice în care au fost implicate aeronave înmatriculate în România au avut loc anul trecut, cu aproape 200 mai multe decât în 2015. Este anunţul îngrijorător pe care îl face Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile.

Datele Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile arată că, anul trecut, pe teritoriul României, au avut loc 5 incidente grave, în operaţiunile de transport aerian comercial. Iată şi câteva exemple: o aeronavă a ieşit de pe pista Aeroportului Internațional Avram Iancu din Cluj. La Bucureşti, un avion a fost nevoit să se întoarcă la sol, după ce măştile ce oxigen s-au declanşat, în timpul decolării.

În total însă, numărul incidentelor aviatice, raportate Centrului de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile din 2016, a fost cu 13 la sută mai mare, decât cel din 2015.

În ceea ce privește, numărul de accidente, în 2016 au fost raportate 14. 11 dintre ele, au avut loc pe teritoriul României. Între acestea - accidentul de la Comana, judeţul Giurgiu, când un aparat de zbor ultrauşor s-a prăbuşit, la aproximativ 30 de metri de aerodrom, iar pilotul a murit, la scurt timp, la spital. Şi tot aici, cei de la CIAS, au inclus şi moartea unui tânăr din Cluj, care a căzut în gol, de la 3.000 de metri altitudine, pe un câmp aflat în apropierea Aerodromului Luncani, după ce paraşuta lui s-a deschis accidental, în interiorul avionului, iar el a fost smuls afară.

Comparativ cu anul 2015, s-a înregistrat o creștere a numărului de incidente grave, în anul 2016 fiind înregistrate 9 astfel de evenimente. Șapte dintre aceste incidente grave s-au produs pe teritoriul României.

În anul 2016 au fost raportate 1021 evenimente de aviaţie civilă produse în operaţiunile de transport aerian comercial. Din punct de vedere al severităţii, au fost înregistrate 940 evenimente fără efect asupra siguranței, 58 de incidente, un incident major, 8 incidente semnificative, 7 incidente grave și 7 evenimente raportabile unde nu a existat intenție de zbor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri