Premieră mondială. Doi români au cucerit Vârful Saldim din Himalaya

Data publicării:
himalaya

Primii oameni care au cucerit vârful Saldim din Himalaya sunt doi alpinişti români. Vlad Căpuşan şi Zsolt Torok s-au întors acasă din expediţia care a durat trei săptămâni şi au anunţat că au făcut demersuri la guvernul nepalez pentru rebotezarea vârfului pe care l-au cucerit.

6.374 de metri. Aceasta este înălţimea vârfului Saldim din Himalaya cucerit în premieră de arădeanul Zsolt Torok şi clujeanul Vlad Căpuşan.

Vlad Căpuşan, alpinist: „Pentru noi a fost un vis mai vechi de a ajunge pe acest vârf pe care nu a mai ajus niciun om şi ne-am dorit foarte mult să punem tricolorul acolo sus şi să fie România prima ţară care ajunge pe acel vârf. Noi am luptat o lună de zile pentru cinci minute de vârf pentru că nu am putut sta mai mult datorită vântului.”

Zsolt Torok, alpinist: „E un stres acolo sus. Te gândeşti că ai reuşit, eşti valabil, dar practic în alpinism vârful înseamnă jumătatea drumului.”

Pe jumătate din drumul pe care l-au parcus, cei doi alpinişti au suportat gerul de minus 30 de grade Celsius. Şi nu a fost singura problemă cu care s-au luptat.

Vlad Căpuşan, alpinist: „Am întâlnit un vârf chiar sălbatic, un vârf pe care au mai încercat şi alţii să ajungă şi nu au reuşit şi a fost o aventură. Începând de la hărţile greşite, de la zona foarte sălbatică, până la ascensiunea efectivă.”

Traseul parcurs de cei doi a fost numit Flacăra Românească. Un alt nume vor să dea acum şi vârfului pe care l-au cucerit. Un proiect despre care nu dezvăluie mai mult până când nu vor primi un răspuns de la oficialii din Nepal.

Zsolt Torok, alpinist: „Nu este chiar aşa de simplu să redenumeşti un vârf în Nepal. Sunt nişte demersuri la Guvern pentru asta, dar se poate întâmpla. Avem şanse.”

Vlad şi Zsolt se gândesc deja la următoarea ascensiune. Tot în Himalaya, dar de data aceasta vor să urce la peste 7.000 de metri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri