Primăria Capitalei şi activiştii de mediu se ceartă din cauza copacilor tăiaţi

Data publicării:
alt copac

Şoseaua Kiseleff, cunoscută drept o arteră verde a Bucureştiului, este acum plină de cioturi. Zeci de arbori au fost tăiaţi de angajaţii de la spaţii verzi. În primele zile de mandat, primarul general a dat ordin ca niciun copac putred să nu mai rămână în picioare .

„E o tâmpenie ca să tai toţi copacii, să te răzbuni pe ei, pentru că copacul este viaţă şi este viitorul nostru”, protestează un bucureştean.

Primăria a dat aviz de tăiere pentru încă 170 de copaci de pe Kiseleff.

„Li s-a solicitat colegilor de la ADP de sector şi de la ALPAB să inventarieze arborii uscaţi. Cu o fişă a arborelui în spate, inclusiv cu fotografie, să se dovedească că este uscat. Pentru zona Kiseleff, cu siguranţă aceşti arbori vor fi înlocuiţi”, spune Oana Grigore, directorul Direcţiei de Mediu din Primăria Capitalei.

Alţi 35 de arbori vor tăiaţi şi în Parcul Cişmigiu.

„Angajaţii primăriei au început să taie deja o parte dintre copacii consideraţi pericol public în Parcul Cişmigiu, dar activiştii de mediu spun că nu se impunea o măsură atât de drastică şi că arborii erau destul de solizi. Este şi cazul acestui copac care are, la bază, un diametru de aproape un metru şi jumătate”, transmite corespondentul Digi24.

Organizaţiile de mediu vor să depună plângere penală şi susţin că tăierile sunt un act criminal.

„Să vii la Primăria Capitalei şi să spui: Hai să tăiem arborii că poate vine furtuna şi cad pe cineva este exact ca în „Drobul de sare”. Păi, atunci, ar trebui să scoatem maşinile din trafic pentru că ele produc decese şi accidente de mii de ori mai mari şi pagube mai mari decât un arbore care cade”, susţine Dan Trifu, vicepreşedintele Asociaţiei EcoCivica.

Specialiştii spun că momentul ales nu este, oricum, potrivit pentru că toaletările trebuiau făcute în primăvară.

„Cei care se ocupă de plante ar trebui să fie specialişti. Din păcate, la ora asta, oricine are o drujbă, un motofierăstrău şi se pricepe la alpinism se apucă să taie arbori. Pomii care se taie aşa drastic, într-o primă perioadă vor forma scorburi, pentru că rănile nu se mai vindecă”, explică Florin Stănică, profesor la Facultatea de Horticultură din Bucureşti.

În plus, specialiştii spun că plantările s-au făcut anapoda, iar în loc de tei şi paltini au fost aduse specii de munte.

„Ne trezim pe multe dintre bulevardele noastre că avem patru-cinci specii pe aceiaşi stradă, lucru anacronic”, spune Florin Stănică, profesor la Facultatea de Horticultură din Bucureşti.

Scandalul arborilor tăiaţi vine în contextul în care Bucureştiul este deja sub lupa Comisiei Europene din cauza calităţii proaste a aerului şi a dispariţiei accentuate a spaţiilor verzi.

Pe 19 iunie, cinci copii şi trei femei au fost răniţi în Parcul Cişmigiu din Bucureşti, după ce o creangă desprinsă dintr-un copac a căzut peste un loc de joacă. Două echipaje SMURD şi unul de descarcerare au intervenit de urgenţă.

Iar pe 29 iunie, în timpul unei furtuni, un copac s-a prăbuşit peste mai multe maşini, pe strada Roma.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri