Propunere: Locuinţele ANL să fie închiriate, nu vândute

Data publicării:
anl

Specialiştii spun că este momentul ca statul să deschidă ochii. Locuinţele ANL, care sunt teoretic în mare parte sociale sau pentru tineri, au fost cumpărate în unele cazuri cu banii jos. Este cazul celor din Alba Iulia, Bucureşti şi Curtea de Argeş, care au avut preţuri sub media pieţei şi au devenit astfel chilipiruri imobiliare vânate de cei înstăriţi. Vile din nordul Capitalei s-au vândut şi cu 86.000 de euro. Tot în nord, într-un alt ansamblu de locuinţe ANL, încă neterminat, un apartament de 108 metri pătraţi costă 79.000 de euro, cu 30% mai puţin decât preţul zonei, potrivit site-urilor imobiliare.

Dragoş Cabat, analist financiar: „Într-adevăr, locuinţele ANL ar trebui să poate sa fie locuinţe cu o componentă socială, aici probabil că nu ar fi bine să le poată cumpăra. Şă stea cu chirie în aceste locuinţe sociale iar când îşi permit să plăteasca chirii mai mari sau să îşi cumpere, să se mute în alte zone.”

Noua strategie a statului prevede că banii încasaţi din închirierea locuinţelor ANL ar putea fi folosiţi pentru construirea unor ansambluri noi, pentru subvenţionarea chiriaşilor cu venituri mici, şi că durata maximă de închiriere să fie cel mult 5 ani.

Adina Paţilea, analist imobiliar: „În condiţiile în care nu se construiesc locuinţe sociale, este o prevedere cu două tăişuri care va pune beţe în roate fix acestor familii care au nevoie de ajutoare”.

Acum, apartamentele ANL pot fi cumparate şi în rate de tinerii care le-au închiriat pentru cel puţin un an. Statul construieşte şi blocuri destinate doar vânzarii. În acest caz, au prioritate cei care au sub 35 de ani şi nu au alta locuinţă. În toată ţara sunt scoase la vânzare în acest moment peste 12 mii de asemenea locuinţe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri