Reacţia Ministerului român de Externe la ameninţările Tiraspolului

Data publicării:
transnistria parlament1

Clarificările vin după ce miercuri separatiştii au anunţat că au mobilizat apărarea antiaeriană şi sunt gata să doboare aeronava utilitară pe motiv că a încălcat spaţiul aerian al Transnistriei. Conform comunicatului MAE, „aparatul de zbor aparține unei companii private din România, care a câștigat o licitație internațională pentru a efectua cartografierea Republicii Moldova”.

Tot Ministerul de Externe spune că este în contact cu Guvernul de la Chişinău care a dat asigurări că a informat Tiraspolul cu privire la realizarea acestei hărţi digitale.

Autoritățile române, prin Ambasada de la Chișinău, mențin un contact permanent cu Guvernul Republicii Moldova pe acest subiect. Biroul de Reintegrare de la Chișinău a transmis din timp toate informațiile relevante referitoare la aceste activități de cartografiere către Comisia Unificată de Control, organism care are atribuții în a observa și gestiona situația din Zona de Securitate din Republica Moldova”, se arată în comunicat.

MAE a confirmat că Ambasada României în Republica Moldova a primit în 20 aprilie 2016 o scrisoare din partea negociatorului regiunii transnistrene în formatul „5+2”, referitoare la „deplasarea unui aparat de zbor românesc în Zona de Securitate din Republica Moldova”.

Activitățile de cartografiere a teritoriului în Republica Moldova se desfășoară în cadrul unui proiect de sprijin tehnic, administrat de către Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru a Republicii Moldova.

Comisia Unificată de Control a fost instituită prin Acordul privind principiile de reglementare paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat de Republica Moldova şi Federaţia Rusă la 21 iulie 1992.

Citiți și: 

Apărarea antiaeriană din Transnistria, plasată în poziție de luptă după ce un avion românesc ar survola teritoriul

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri