Rețeaua din spatele celui mai mare transport de droguri descoperit în România. Pe urmele a 2,5 tone de cocaină

Data publicării:
160701 diicot captura cocaina 03 INQ Octav Ganea

Este cea mai mare cantitate de cocaină captură vreodată pe teritoriul statului român şi cred că este una dintre cele mai mari din Europa din ultimii ani”, a spus Daniel Horodniceanu, șeful DIICOT.

Capul rețelei era un bărbat de origine marocană, dar cu cetățenie spaniolă și olandeză. Acesta a fost arestat în Spania.

În România au fost arestate cinci persoane – patru lituanieni și un columbian. Aceștia sunt acuzați de trafic internațional de droguri de mare risc.

Ei au sosit în România în urmă cu cinci zile pentru a scoate drogurile din pereții containerului și pentru a le transporta spre Olanda, țara de destinație.

Reţeaua ar fi avut un atelier special pentru extragerea drogurilor. Aici lucrau specialişti în extragerea cocainei, coordonaţi de cetăţeanul columbian.

Apoi, drogurile urmau să fie cu camioane închiriate, trimise din olanda. Oficial, acestea ar fi transportat marmură, iar cocaina ar fi fost ascunsă ori în camion, ori în marfă.

Avem 2,5 tone. Încă se cântăreşte. Valoarea en-gros este de 125 de milioane de euro, la 50.000 kilogramul. Dacă calculăm la valoarea pe piaţă, unde concentraţia e la 30%, sunt sume astronomice, peste 600 de milioane de euro”, a spus comisarul-şef de poliţie Claudiu Cucu, director al Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate.

Drogurile erau învelite în 10 ambalaje, inclusiv în substanţe care le făceau nedetedectabile, inclusiv la raze şi câini.

La descărcarea mărfii de pe container au participat și polițiști sub acoperire. Acela a fost și momentul în care cei cinci au fost arestați.

150 de polițiști din România au participat la operațiune. Au fost implicate și alte autorități ale statului – Direcția de Informații a Apărării, MAE, ANAF, Vama, au spus cei doi oficiali.

Jumătate din drogurile capturate au fost aduse în această dimineață, sub pază armată, la DIICOT. Drogurile urmează să fie analizate într-un laborator special.

După ce vor fi analizate, drogurile vor fi distruse.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri