Ro-mânia | Proteste sub ninsoare. Mii de oameni au fost în stradă

Data actualizării: Data publicării:
protest ziua 9 2 fb coruptia ucide

Peste 9.000 de oameni, de toate vârstele, s-au adunat în Piaţa Victoriei, în această seară, în a noua zi consecutivă, de proteste anti-guvernamentale. Nici viscolul şi nici frigul muşcător, nu i-a oprit pe manifestanţi, să îşi strige nemulţumirile, în faţa Palatului Victoria, încă de după-amiază.. Iar pe seară, oamenii au curăţat Piaţa Victoriei de zăpadă, pentru a avea loc să protesteze. Mii de oameni au ieşit în stradă şi în marile oraşe. Oamenii şi-au făcut deja un ritual: s-au întâlnit, au scandat mesaje împotriva Guvernului, au mărşăluit pe străzi şi au intonat imnul.

mesaj protest 2 fb

ACTUALIZARE 00.15. Ca să aibă loc să protesteze, oamenii şi-au adus de acasă lopeţile de zăpadă. Şi-au unit forţele şi au curăţat platoul din faţa Palatului Victoria.

Reportaj - Protestele de la Bucureşti

Reportaj - Protestele din marile oraşe

Şi în diaspora, au continuat protestele. La Paris, zeci de români s-au adunat, şi în această seară, în faţa ambasadei României. Oamenii au scandat mesaje contra Partidului Social Democrat şi au purtat pancarte, cu mesaje împotriva corupţiei, în limbile română, franceză, dar şi engleză. Printre aceste mesaje se numără: "Rezist", "România luptă pentru justiţie", "Diaspora este cu strada", sau "Corupţia ucide".

Protestele au continuat şi la Londra, acolo unde zeci de români s-au adunat în faţa ambasadei ţării noastre. Au cântat imnul naţional, au fluturat tricolorul şi au scandat mesaje anti-guvernamentale şi anti-corupţie. 


 

ACTUALIZARE. Cel mult 150 de oameni mai protestau în Piaţa Victoriei în jurul orei 22:00.

protest ziua 9 6 fb bogdan buda
Foto: Facebook/Bogdan Buda

În toate oraşele manifestaţiile erau pe sfârşite. 

Aproximativ 50 de persoane, în majoritate pensionari, au protestat la Petroșani față de președintele Klaus Iohannis, transmite Agerpres. Acțiunea a fost organizată de Liga Sindicatelor Pensionarilor Mineri din Valea Jiului. Președintele acesteia, Ioan Hortopan, a declarat că manifestaţia este una de susținere a Guvernului. Participanţii au străbătut un traseu între Casa de Cultură și Piața Victoriei și au scandat lozinci împotriva președintelui Klaus Iohannis.

Aproximativ 5.000 de clujeni au ieşit în stradă, miercuri seară, pentru a protesta faţă de Guvernul Grindeanu, oamenii cerând demisia Executivului şi criticând modul în care s-a încercat adoptarea OUG 13, transmite News.ro. Oamenii au început să se adune în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca de la ora 18.30, iar după mai bine de o oră în centrul oraşului se aflau aproximativ o mie de persoane care scandau mesaje antiguvernamentale şi fluturau steaguri tricolore.

Faţă de protestele din serile anterioare, în Piaţa Unirii a fost amenajată o zonă unde mai mulţi protestatari au putut lua cuvântul la microfon entru a-şi exprima dorinţele şi nemulţumirile cu privire la atitudinea şi deciziile guvernanţilor. În jurul orei 20.30, protestatarii, al căror număr ajunsese la aproximativ 5.000, au pornit în marş pe străzi din centrul oraşului. După o oră, manifestanţii s-au reîntors în Piaţa Unirii, de unde au început să plece spre casele lor, promiţând însă că vor continua protestele.

Sibiu

Şi la Sibiu, aproximativ 2.000 de persoane au mărşăluit prin centrul oraşului şi au cerut demisia Guvernului. Primii oameni s-au strâns în Piaţa Mare din oraş încă de la ora 19.00, iar lor li s-au alăturat ulterior alţi protestatari, numărul acestora ajungând, în momentul de vârf al protestului, la aproximativ 2.000 de persoane. Manifestanţii au mărşăluit pe bulevardul pietonal din oraş, cerând demisia Guvernului. Înainte de a pleca în marş, dar şi după ce au revenit în Piaţa Mare, sibienii au cântat Imnul Naţional. Unul dintre organizatori le-a certut oamenilor să scrie fiecare câte un lucru pe care ar vrea să-l schimbe în România.

Protest Sibiu biciclete 080217

Sibiu

Spre deosebire de celelalte proteste, la acţiunea de miercuri seară, unii dintre manifestanţi au venit cu bicicletele, aceştia aflându-se în fruntea coloanei de manifestanţi în marş. Protestul de la Sibiu s-a încheiat după mai bine de două ore, fără incidente, oamenii scandând „Venim si maine!”.

La Iaşi, aproape 500 de oameni au protestat, pe o ninsoare puternică, în Piaţa Unirii, manifestanţii rămânând în centrul oraşului timp de peste două ore, fără a mai pleca în marş, cum s-a întâmplat în serile precedente. Dacă iniţial în Piaţa Unirii s-au aflat doar câteva zeci de oameni, numărul manifestanţilor a crescut constant, ajungând la un moment dat la aproape 500. Oamenii au cerut demisia Guvernului şi au scandat, printre altele, „Cine nu sare, nu vrea schimbare”, „Demisia”, „Hoţii” şi „Vreau să stau în casă, hoţii nu ne lasă”. Mai mulţi tineri au venit cu lopeţi la protest, deszăpezind o parte din Piaţa Unirii.

La Alba Iulia au ieşit în stradă peste 60 de oameni, ei cerând demisia Guvernului condus de Sorin Grindeanu şi afişând pancarte cu mesaje precum „Noi n-am obosit...Ghinion!”. La Arad, aproximativ 50 oameni s-au adunat din nou în centrul oraşului, pentru a cere demisia Guvernului.

Braşov

Şi la Braşov, aproximativ o sută de oameni au ieşit în stradă, iar la Constanţa au protestat aproximativ 50 de persoane. Şi aproximativ 30 de craioveni au protestat în Piaţa „Mihai Viteazul” din oraş, în timp ce la Galaţi s-au adunat 80 de persoane.

Protest Oradea rezista 080217

Oradea

Peste 100 de persoane au participat, miercuri seara, la un protest şi în Piaţa Unirii din Oradea. Unul dintre protestatari, un pensionar în vârstă de 71 de ani, şi-a aniversat ziua de naştere la protestul unde ceilalţi participanţi i-au cântat „La mulţi ani!” Protestul de la Oradea a fost autorizat, iar protestatarii au anunţat că îşi propun să iasă în stradă pe parcursul întregii săptămâni.

protest ziua 9 2 fb coruptia ucide
Foto: Facebook/Corupţia ucide

ACTUALIZARE. În Piaţa Victoriei au apărut bancnote cu chipul lui Liviu Dragnea, cu valoarea de 199.999 de lei, aluzie la pragul de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, trecut în ordonanţa care a fost abrogată, scrie News.ro. Protestatarii au început să facă şi un nou om de zăpadă, pentru "tura de noapte".

Mitingul de la Palatul Cotroceni, unde manifestanţii cer demisia preşedintelui Iohannis, s-a încheiat, după mai mult de două ore. Numărul de participanţi a atins maximumul, de aproximativ 400, în jurul orei 19:30.

protest ziua 9 10 fb laurentiu radulescu
Foto: Facebook/Laurenţiu Rădulescu

ACTUALIZARE. Ninge în continuare în Bucureşti. În Piaţa Victoriei sunt 8.000 de protestatari.

protest fb mihai sora
Foto: Facebook/Mihai Şora

ACTUALIZARE. În aşteptarea primăverii, filosoful Mihai Şora este solidar cu demonstranţii din Piaţa Victoriei: „Dragii mei, odată și-odată, va veni și primăvara. În balconul meu de la etajul trei vor fi petunii și mușcate. Până atunci, e iarna rezistenței noastre”, a scris filosoful pe pagina sa de Facebook.

om zapada andrei rosu
Foto: Facebook/Andrei Roşu

ACTUALIZARE. 7.000 de oameni îndură vântul şi ninsoarea puternică în Piaţa Victoriei. Spun că vor să atragă atenţia guvernului că nu vor mai accepta alte "scăpări" aşa cum a fost Ordonanţa de Urgenţă 13, de modificare a codurilor penale.

mesaj protest 2 fb
Foto: Facebook/Corupţia ucide

Ninsoarea abundentă care cade în Bucureşti şi pană de curent care a afectat centrul oraşului nu i-au oprit pe cei care, de nouă zile, merg seară de seară în faţa Guvernului.

Protestatarii au venit cu lopeţi, ca să deszăpezească zona.

protest ziua 9 3 fb coruptia ucide
Foto: Facebook/Corupţia ucide

La ora 20:00 erau acolo aproape 5.000 de oameni. În 20 de minute, li se alăturaseră alţi 1.000 de manifestanţi.

400 sute de protestatari rezistau şi în faţa Palatului Cotroceni, unde au cerut demisia preşedintelui Klaus Iohannis şi au refuzat să discute cu acesta când a venit la ei. Este a patra zi de proteste la Cotroceni.

Continuă protestele şi în restul ţării. Sute de români participă la marşurile sau demonstraţiile din Cluj, Sibiu, Constanţa şi Timişoara.

Constanţa

Ploieşti

 

Sunt manifestaţii, de mici dimensiuni, în zeci de alte oraşe.

Protest Paris 080217 (19)

Paris

Şi, pentru a 9-a zi consecutiv, zeci de români au protestat la Paris. Astăzi s-au strâns în faţa Ambasadei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri