România apără toată Europa. Scutul de la Deveselu, funcțional 

Data publicării:
INAUGURARE DEVESELU agerpres 8621755

De trei ani a fost nevoie pentru construcţia celui mai modern sistem de apărare al Europei. În ziua inaugurării s-au intonat imnurile României şi Statelor Unite, s-a tăiat panglica, dar s-a rostit şi o rugăciune... pentru pace. Niciunul dintre oficialii prezenţi la ceremonie nu îşi doreşte ca scutul să fie vreodată nevoit să intervină. În teorie, nicio rachetă nu mai poate pătrunde în spaţiul european fără să fie sesizată şi distrusă.

Dragoş Sasu, reporter Digi24: „Aici este inima bazei militare de la Deveselu. Radarul Aegis este format din mai multe panouri amplasate în diferite zone, care pot să detecteze rachete balistice trase din Orientul Mijlociu. ”

Oficialii americani au ţinut să-i transmită Rusiei că nu are de ce să se teamă. Iar României i-au mulţumit pentru devotament.

Amiralul Mark Ferguson, Forţele Navale ale Statelor Unite: „Suntem recunoscători ca România e aliatul nostru şi recunoaştem că devotamentul vostru pentru o Europa liberă a făcut posibil succesul nostru.”

Robert Work, Adjunctul Secretarului Apărării al Statelor Unitate: „Sunt un militar cu ştate vechi şi spun că nu există prieten mai bun şi nici adversar mai redutabil ca forţele armate române.”

Premierul Dacian Cioloş spune că inaugurarea scutului de la Deveselu vine într-un moment tensionat în regiune.

Dacian Cioloş, premierul României: „În vecinătatea estică observăm atât perpetuarea conflictelor îngheţate cât şi apariţia unor conflicte noi. În proximitatea sudică asistăm la amplificarea fără precedent a fenomenului migraţionist dublat de ameninţarea teroristă.”

În acelaşi timp, secretarul general al NATO atrage atenţia că siguranţa europeană e ceva la care fiecare ţară ar trebui să contribuie.

Jens Stoltenberg, secretar general al NATO: „Polonia va marca mâine începerea lucrărilor la un alt amplasament al sistemului Aegis Ashore. Spania găzduieşte cele patru nave americane cu capacităţi de apărare antirachetă. Turcia găzduieşte un important sistem radar pentru avertizare timpurie. Germania găzduieşte centrul de comandă. Danemarca şi Olanda îşi modernizează fregatele cu capacităţi radar. Iar Marea Britanie şi-a asumat angajamentul de a investi în radare terestre.”

Scutul de la Deveselu este considerat cel mai modern sistem de apărare din Europa, se întinde pe aproape 170 de hectare şi găzduieşte 44 de rachete. Proiectul început în 2013 a costat 800 de milioane de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri