Românii au cumpărat mai multe produse autohtone pentru masa de Paște de anul acesta

Data publicării:
friptura mancare paste

În timp ce verdeţurile şi ceapa din drobul preparat de Paşte sunt produse în serele de la noi pentru că primăvara a fost mai caldă, roşiile şi ardeii din salate provin din Turcia. Adăugăm usturoi din China şi mere din Polonia, la fel ca în anii trecuţi.

Ouăle folosite pentru drob, cozonac sau cele vopsite sunt în mare parte româneşti. Doar câteva procente din cele 150 de milioane de ouă vândute în această perioadă sunt aduse din Bulgaria.

Dar, spre deosebire de anul trecut, aproape toată carnea de miel este produsă la noi.

De import nu putem discuta ţinând cont de faptul că avem 11 mil de ovine, avem destui miei la comercializare. În Europa creşterea ovinelor nu mai este atractivă ţinând cont de costul forţei de muncă”, spune Emil Dumitru, preşedinte ProAgro.

În această perioadă sunt sacrificaţi aproximativ 4 milioane de miei. Cum lângă friptură merge şi un vin, românii beau în aceste zile 50 de milioane de litri de vin. Mai bine de jumătate este roşu, la fel ca în anii trecuţi şi este produs în podgoriile autohtone.

„Vinul roşu se recomandă pentru preparate din carne roşie. Garnituri de legume asortate, după aceea vinul alb se recomandă pentru preparatele din carne albă, carne de pui, peşte. Între vin şi preparatul de artă culinară trebuie să existe o armonie”, afirmă Dan Anghel, somelier.

La desert, cozonacul cu nucă este nelipsit. 7 milioane de cozonaci au fost copţi în brutăriile de la noi şi în acest an, iar la această cantitate se adaugă cei făcuţi în casă. Românii au prins însă şi gustul celui italian, aşa numitul panettone. Aluatul este similar cu al cozonacului românesc, dar se adaugă fructe uscate, vanilie sau fistic. Importurile ajung în această perioadă la jumătate de milion de bucăţi.

Paştele se sărbătoreşte în acest an pe 1 Mai, dar românii nu au uitat de grătarele tradiţionale aşa că au cumpărat şi mici şi bere. În anii trecuţi, în vacanţa de 1 Mai, românii au băut 155 de mii de hectolitri de bere şi au mâncat 30 de milioane de mici.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri