S-a dat startul la donații pentru „Cumințenia Pământului”

Data publicării:
cumintenia pamantului

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri o ordonanţă de urgenţă care creează cadrul legal pentru ca românii să poată dona banii pentru achiziţionarea sculpturii.

Ministrul Culturii a prezentat datele conturilor deschise la băncile partenere, facilitățile fiscale oferite firmelor și persoanelor fizice.  

„Noi am deschis conturile atât în euro cât și în dolari și lei la trezoreria statului și la alte șase bănci comerciale, care au acceptat să lucreze cu noi fără niciun fel de comisioane, fără să aibp avantaje.: BCR, BRD, UNICREDIT, BT, CEC și RF. Conturile sunt afișate pe site-ul Ministerului Cult si pe pagina de internet dedicata "cuminteniapamantului.ro”. Este un efort național pentru un scop unic, de a ajuta statul să păstreze în circuitul public această sculptura a lui Brâncuși. Ministerul culturii a depus primul o sumă de 100 de euro, o sumă simbolică”, a spus ministrul Culturii. 

Persoanele care donează vor beneficia de deducei fiscale. 

Vor fi deduceri fiscale care vor fi acordate atât persoanelor juridice cât și persoanelor fizice care vor dona bani. Aceste sume care vor fi donate vor fi considerate cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit. Ele nu sunt asimilate sponsorizărilor, ci sunt doar sume deductibile, ele se vor scădea practic din profitul declarat de persoanele juridice. De asemenea pentru persoanele fizice aceste sume vor fi deductibile la calculul impozitului pe venit”, a spus Vlad Alexandrescu.

Ministrul Culturii a subliniat că nimeni nu este obligat să doneze. 

Campania de donare va ține până la 30 septembrie 2016, dar ministrul Culturii a precizat că este încrezător că banii se vor strânge mai repede. 

S-au deschis conturile pentru donațiile în favoarea achiziției Cumințeniei Pământului.Ministerul Culturii a deschis în...

Posted by Vlad Alexandrescu on 11 Aprilie 2016

Ordonanţa de urgenţă a modificat Codul fiscal atât pentru a permite contribuabililor să vireze din impozitul pe profit într-un cont al Ministerului Finanţelor tot pentru cumpărarea operei. Aceeaşi ordonanţă a dat şi posibilitatea ca doantorii să îşi poată primi banii înapoi în cazul în care nu se strânge suma de șase milioane de euro.

Guvernul a anunțat public, la jumătatea lunii martie, intenția de a achiziționa sculptura „Cumințenia Pământului", una dintre cele mai importante lucrări din opera lui Constantin Brâncuși, printr-un efort comun susținut de stat și de cetățenii săi.

Subscripția publică are ca obiectiv colectarea sumei de șase milioane de euro, bani care se vor adăuga celor cinci milioane alocate de Guvern pentru achiziția sculpturii.

Citiți și:
Ce sumă ar trebui să doneze fiecare român pentru „Cumințenia Pământului”
Ministrul Culturii: Eu voi fi primul donator pentru Cumințenia Pământului, voi dona 100 de euro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri