Sarmizegetusa Regia, sărbătorită la 60 de kilometri depărtare

Data actualizării: Data publicării:
sarmizegetusa

Prima aniversare care ar fi trebuit să se organizeze în situl arheologic Sarmizegetusa Regia, de Ziua patrimoniului mondial UNESCO, s-a ţinut la 60 de kilometri depărtare, tocmai la Deva. Asta pentru că drumul spre cetate este acoperit cu zăpadă şi polei. Consiliul Judeţean nu a curăţat şoseaua până acum pentru că aşteaptă raportul cu starea tuturor drumurilor de la autorităţile locale, raport care va veni abia la finalul acestei săptămâni.

Ziua patrimoniului mondial UNESCO trebuia să fie o sărbătoare în aer liber, organizată chiar în incinta sitului de la Sarmizegetusa Regia. Zăpada căzută pe drum a provocat anularea acestor planuri.

Accesul cu maşina a fost aproape imposibil. Pe lângă zăpada depusă încă de duminică seara, şoseaua este acoperită cu un strat consistent de polei, iar pe anumite porţiuni sunt copaci doborâţi de furtună

Prima capitală a statului dac, inclusă în patrimoniul UNESCO încă din 1999, a fost pâna la urmă sărbătorită în sala mică a Casei de Cultură din Deva. La eveniment au participat 50 de elevi de la mai multe şcoli.

Angelica Baloş, organizator: „Ar fi fost mult mai bine la Sarmisegetuza, dar având în vedere condiţiile meteo pentru ei totuşi a fost mai cald aici”.

Şi copiii ar fi preferat ca prezentările de arme şi echipament militar din antichitate să aibă loc în munţii Orăştiei.

La situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia nu se va putea ajunge cel puţin până săptămâna viitoare. Între timp, Autorităţile judeţene aşteaptă ca primarii de pe traseu să le raporteze starea drumurilor. Doar dacă va fi absolut necesar vor trimite firmele de deszăpezire pe teren.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri