AP: Cambridge Analytica ar fi vrut să angajeze un consultant pentru PSD. Reacția lui Liviu Dragnea

Data actualizării: Data publicării:
UK Authorities Seek Warrant To Search Premises Of Elections Consultancy Firm
FOTO: Guliver/Getty Images

Scandalul datelor furate din Facebook ajunge și în România. Potrivit AP, Cambridge Analytica ar fi vrut să angajeze un consultant britanic, care să lucreze pentru PSD la alegerile din 2016. Acesta ar fi refuzat însă oferta.

ACTUALIZARE. Întrebat dacă a existat o implicare a Cambridge Analytica în campania electorală a PSD, președintele partidului, Liviu Dragnea, a răspuns: „La PSD? Nici vorbă la PSD. Asta ar fi chiar culmea. Eu am înțeles că în altă parte s-a implicat”.


Se face referire la o discuție care ar fi avut loc între un reprezentant din partea comopaniei de comunicare strategică Cambridge Analytica, Mark Turnbull, cu un consultant britanic, Rupert Wolfe Murray, bun cunoscător al situației din România.

Acesta ar fi primit un mesaj din partea companiei britanice înaintea alegerilor parlamentare din 2016, în care i se propunea să lucreze pentru PSD, în perioada campaniei electorale.

Propunerea era să asambleze o echipă de două persoane, care să contribuie, să ofere sfaturi și asistență pe timpul campaniei electorale, timp de două-trei luni.

Consultantul britanic a declarat pentru AP că a refuzat această ofertă, motivând că nu își oferă serviciile partidelor politice.

Articolul AP preluat de presa internațională nu dezvăluie dacă au avut loc discuții și cu alți consultanți, dar amintește că social-democrații au câștigat alegerile cu un scor de 46%, în timp ce pe locul al doilea au ieșit liberalii, cu circa 20%.

Rupert Wolfe-Murray este jurnalist şi regizor de documentare. El a scris pentru Dilema Veche şi a locuit o vreme în România.

Pe de altă parte, Alexander Nix, director executiv al companiei, suspendat între timp, a fost înregistrat cu camera ascunsă spunând: „Am folosit o altă organizaţie pentru un proiect de foarte mare succes într-o ţară din Europa de Est, unde au făcut o treabă foarte... Nimeni n-a ştiut că au trecut pe acolo”.

Nu a precizat însă despre ce țară era vorba.

Pe de altă parte, RISE Project a scris că SCL Group, o companie de comunicare strategică din Marea Britanie care deține Cambridge Analytica, are un birou în România încă din 2011.

Citiți și:

Reacția omului care s-ar afla în spatele scandalului Facebook-Cambridge Analytica
The Observer: Lukoil, interesată de serviciile Cambridge Analytica, firma aflată în centrul scandalului Facebook
Un co-fondator WhatsApp îndeamnă utilizatorii să-și șteargă contul de Facebook
Scandalul Facebook. Mark Zuckerberg, chemat în Parlamentul britanic

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri