Simulare de cutremur, urmată de criticile ministrului. Comunicarea şi dotarea sunt proaste

Data actualizării: Data publicării:
161101_exercitiu_seism_2016_01_INQUAM_Octav_Ganea

A fost activat planul roşu, dar comunicarea a fost deficitară. Spitalele au fost în alertă, dar mai mult pe hârtie. Iar pregătirea autorităţilor locale în caz de cutremur este aproape inexistentă. Sunt concluziile ministrului de Interne, Dragoş Tudorache, după amplul exerciţiu care a simulat salvarea de vieţi omeneşti în cazul unui seism devastator care ar lovi Bucureştiul şi Iaşiul.

Dragoş Tudorache, ministrul de Interne: „Nu m-a mulţumit modul de interacţiune între autoritpşile centrale şi cele judeţene şi locale. Un alt punct slab, comunicarea cu serviciile de ambulanţă judeţene. Ambulanţele spitalelor şi ambulanţele private nu se integrează suficient. Pe toate aceste paliere avem de învăţat.”

Majoritatea citicilor au vizat coordonarea salvatorilor.

Dragoş Tudorache, ministrul de Interne: „Ele au fost activate, planul roşu, planul alb de interventie, au fost activate la nivelul tuturor unităţilor spitaliceşti. Dar la nivel practic nu am observat şi măsurile care trebuiau luate în acel plan.”

Nici modul în care au comunicat salvatorii nu a fost apreciat de ministru.

Dragoş Tudorache, ministrul de Interne: „M-aş fi aşteptat ca la fiecare jumătate de oră să fie un update din partea ISU. Nu am văzut aceste update-uri.”

Şi dotarea militarilor care au intervenit pe teren în ultimele două zile a lăsat de dorit. Corturile destinate sinistraţilor sunt neîncălzite, tehnica de căutare e insuficientă. Există un singur detector de persoane prinse sub dărâmături, util în cazul unui seism major.

Bogdan Cucu, reprezentant ISU: „Este un detector de sunete, acustic. Ne semnalează orice sunet de sub dărâmături.”

Raed Arafat, secretar de stat în MAI: „Nouă ne trebuie concepte de tabere de intervenţie foarte complexe.”

În timp ce toată lumea era ocupată să participe la simulare, o femeie din Iaşi a aşteptat 4 ore o salvare, pe marginea drumului.

Florin Agapi, managerul Serviciului de Ambulanţă Județean Iaşi: „A adus perturbări în activitatea noastră normală prin deplasarea a jumătate din efectiv către locurile unde avea loc exerciţiul.”

Simularea de intervenţie în caz de cutremur este cea mai complexă de până acum. Au existat şi părţi bune, spun organizatorii. Comanda unică în astfel de situaţii a fost testată, în premieră. Peste 7.000 de pompieri, medici şi soldaţi au fost chemaţi în ultimele două zile la Iaşi şi la Bucureşti pentru a participa la simulare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri