Sistem de vot cu probleme. De două luni, deputaţii votează prin ridicarea mâinii

Data publicării:
Parlamentul Romaniei plen Inquamphotos.com august 2015

Din această săptămână, aleşii ar fi trebuit să folosească din nou sistemul electronic, îmbunătăţit cu un buton care înregistrează prezenţa înainte de fiecare vot. Planurile parlamentarilor nu s-au potrivit însă cu cele ale firmei producătoare. Angajaţii acesteia au fost liberi de Paştele Catolic şi nu i-au putut ajuta.

Problemele au început la mijlocul lunii februarie, la votul aşa-numitei legi a defăimării, iniţiate de preşedintele PSD. După numărarea voturilor în plen, legea a trecut. La un minut distanţă, aleşii au realizat că picase.

Toate cartelele introduse în sistemul informatic generează un listing. După ce am adunat aceste listinguri oficiale, dau un total de 301. Prima consecinţă legală: legea a fost adoptată. Procurorii să verifice urgent cine a intervenit în mod fraudulos în sistemul informatic,” spune Liviu Dragnea, preşedintele PSD.

Aşa că deputaţii au decis să renunţe temporar la sistemul de vot de 2 milioane de lei, cumpărat în urmă cu doar patru luni şi pe care l-au folosit doar două săptămâni. Sistem care l-a înlocuit pe un altul. Tot cu probleme.

Cereţi să suspendăm votul electronic, pentru că la o lege a şefului dumneavoastră de partid nu a ieşit votul aşa cum trebuia şi să reluăm toată procedura de vot. Este incredibil,” declară Tinel Gheorghe, deputat PNL.

„Este cu siguranţă un blocaj la Camera Deputaţilor, însă e clar că există şi o miză politică acolo, pentru că mi-e greu să cred că orice soft din lumea asta nu poate fi reparat dacă există într-adevăr o problemă cu el. E mult mai facil pentru parlamentari să nu se ştie ce şi cum au votat,” spune Adi Zăbavă, analist politic.

Un posibil motiv pentru care aleşii vor să interzică şi filmarea votului secret cu bile, la cererile procurorilor de ridicare a imnităţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri