Soluție pentru supraaglomerarea din penitenciare: deținuții trimiși la muncă 

Data publicării:
puscarie penitenciar gratii - GettyImages - 7 oct 15

Până să construiască noi penitenciare, autorităţile s-au gândit la o metodă care ar trebui să rezolve, macar parţial, problema închisorilor supraaglomerate.

Directorul de penitenciar să iasă în societate şi să vândă, dacă îmi permiteţi, o mână de lucru. Este necesar. Fără a face un asemenea efort îmi imaginez că societăţile comerciale o să vină mai puţin la penitenciar şi este mai simplu să mergem noi peste societăţile comerciale”, a spus ministrul Justiției.

În România sunt peste 28.000 de deținuți, în condițiile în care capacitatea închisorilor este de doar 19.000 de locuri.

„Supraaglomerarea este o problemă care nu poate fi rezolvată peste noapte dar poate fi ameliorată prin scoaterea la muncă, prin mărirea programului prin care deţinuţii stau în afara celulelor”, a spus Dan Halchin, director adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

De asemenea, ministrul Justiției a precizat că în Timișoara persoanele care își execută pedeapsa în regim deschis pleacă la muncă fără pază.

„În Timişoara, persoanele care se află în regimul deschis pleacă neînsoţite la muncă. Exact ca noi, la opt sau nouă, la cât începe fiecare şi stau ca noi la lucru şi se întorc”, a spus Raluca Prună.

Reprezentanţii asociaţiilor pentru apărarea drepturilor omului spun că, în aceste cazuri, autorităţile trebuie să-şi asume unele riscuri.

„Tentative de evadare tot timpul vor exista. Oricât de atenţi ar fi cei din staff, agenţii şi cei din penitenciare, se vor întâmpla. Din păcate există şi o reţinere din partea societăţii să lucreze cu deţinuţi, dar există şi dificultatea de a găsi locuri de muncă pentru deţinuţi, pentru că în unele zone şomajul este în floare”, a spus Nicoleta Andreescu, director APADOR-CH.

Pe termen lung, problema celulelor suprapopulate ar urma să fie rezolvată prin construirea a două închisori - una în Bucureşti, în cartierul Berceni, iar alta în Caracal. Acestea ar urma să fie funcţionale, potrivit Autorităţii Naţionale a Penitenciarelor, în 2020.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri