Soluții norvegiene pentru romii din Gorj 

Data publicării:
viceprimar norvegia

Viceprimarul unui oraş norvegian şi preşedintele unui ONG sunt în aceste zile la Târgu Cărbuneşti, oraş din care mulţi romi pleacă în Norvegia. Vor să facă aici o fabrică de textile, unde să angajeze localnici.

Mulţi dintre romii din Norvegia provin din Gorj, în special din Târgu Jiu şi Târgu Cărbuneşti. Acesta este şi motivul pentru care norvegienii au decis să creeze locuri de muncă aici.

Statisticile arată că 3.000 de persoane de etnie romă din Gorj sunt plecate in Norvegia. Doar din Cărbunești au plecatpeste 200 de persoane. Acum, în Târgu Cărbuneşti, sunt 620 de persoane de etnie romă.

Noi avem aceşti oameni în oraşul nostru, şi nu au o viaţă bună, şi noi ne gândim să îi ajutăm”, a spus viceprimarul orașului Kristiansand, Jorgen Kristiansen. 

Fabrica care va fi deschisă de norvegieni va fi de țesături și vor lucra în special femei. Norvegia urmează să înceapă demersurile pentru atragerea de fonduri europene.

Totuși, pentru localnicii din Târgu Cărbunești munca începe de acum. Ei vor învăța să croșeteze și să folosească echipamentele de care au nevoie pentru a face munca din fabrică.

„Vor începe cursuri pentru a-i învăţa să croşeteze, pentru a putea face această muncă, le vom da echipamente, vom cumpăra aceste produse şi vom încerca să le vindem în Norvegia. Ar fi mult mai bine pentru ei să fie cu familia acasă şi să aibă şi un job stabil cu carte de muncă, să se integreze în societate, dar e alegerea dânşilor”, a spus Mihai Negea, membru al organizației „Back to Work”. 

Vor fi create, pentru început, câteva de zeci de locuri de muncă, iar salariile vor fi de aproximativ 350 de euro. Acum, cea mai mare parte a femeilor rome câştigă bani din vânzarea hainelor vechi la un talcioc improvizat.

(Salariul de 350 de euro cum vi se pare?) Foarte puțin că nu avem ce să facem cu el. (Aici faceți mai mult? Nu. Ar fi bine să ne facă și nouă locuri de muncă să nu mai plecăm la cerșit. Ne-am săturat. E foarte greu să pleci de la tine din țară în altă țară e greu”, a spus o femeie. 

„Să vină, suntem de acord cu ei, muncim aici, nu avem condiții. Să vină aici să facă fabrici uzine că nu avem ce mânca, chiar ne bucurăm să vină”, a adăugat o altă femeie. 

Banii pentru salarii vor proveni din vânzarea produselor, iar de desfacere se vor ocupa reprezentanţii organizaţiei „Back to Work”, care vor vinde ţesăturile în Norvegia.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri