Studenții, încurajați să doneze celule stem 

Data publicării:
donare sange GettyImages-115577520

Teodora este printre cei 15 bolnavi de leucemie care aşteaptă un donator compatibil pentru a primi celule stem. A fost diagnosticată în urmă cu trei ani, iar din martie starea de sănătate i s-a agravat. Pentru că organismul ei nu mai reacţionează la medicamente, face şedinţe de chimioterapie.

„Pentru mine este vital. Dacă nu apare un donator, nu se ştie cât timp mai trăiesc. Mă ajută tratamentul, dar nu foarte mult. Trebuie neapărat un donator. Mi-aş dori mult acest lucru pentru mine, dar mai mult pentru copii”, a spus Teodora Lariu.

„Este foarte important ca ea să găsească un donator în termenul cât mai scurt posibil. Asta însemnând două-trei luni maximum pentru a putea accesa această formă de transplant”, a explicat doctorul Angela Dăscălescu, medic primar hematolog la Institutul Rregional de Oncologie (IRO) din Iaşi.

Teodora nu este singura care se luptă cu această boală și are nevoie de un donator. De aceea, medicii din Iaşi caută acum voluntari în rândul studenţilor. Tinerii au avut ocazia să stea de vorbă şi cu un pacient care a primit celule stem de la un donator din Germania.

Cel care mi-a dat celule şi cei care fac gestul ăsta ştiu ce înseamnă viaţa, iubesc viaţa şi se gândesc la ceilalţi că merită să mai aibă o şansă”, a explicat Elena Grierosu, beneficiara unui transplant de celule stem.

„Gestul acesta de a dona celule stem, până la urmă este o donare de sânge, unui bolnav care vrea să îşi încerce şansa la viaţa”, a spus Elena Albu, coordonatorul Centrului de Donatori Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, IRO din Iași.

Studenții au fost receptivi la ideea de a dona.

„Știam ceva, citisem, dar ştiam prin transplant de la măduva spinării, celule stem de acolo. Dar, aflând că este mai uşor prin sânge, am zi că de ce nu, să încerc”, a spus un student.

„Acest registru trebuie să se mărească şi chiar este nevoie şi la noi în România nu prea avem aşa mulţi donatori ca în străinătate”, a adăugat un alt student.

„Această formă de donare salvează cu adevărat viaţa pacientului”, a subliniat medicul hematolog Angela Dăscălescu.

Din 2013, de când a apărut Registrul Donatorilor de Celule Stem, din cei 25.000 de donatori înscrişi, doar opt au şi donat. În Iaşi sunt 300 de oameni înscrişi în acest registru, dar până acum niciunul nu a fost găsit compatibil.

„Avem o incidenţă de 600 de bolnavi diagnosticaţi cu leucemie într-un an, dar din care 400 nu îşi identifică donator”a explicat doctorul Elena Albu.

Pentru ca pacienţii să aibă mai multe şanse în identificarea unui donator compatibil în timp util, ar trebui să fie cel puţin 100.000 de voluntari în România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri