Sute de kilograme dintr-o substanță puternic explozivă, pierdute de patru ani prin țară

Data publicării:
masina crop

Căutările butoiului au început odată cu denunţul făcut de doi deţinuti încarceraţi la Penitenciarul Poarta Albă, din Constanţa. Unul dintre ei cumpărase, în 2001, de la Institutul de Verificare a Metalelor din România în jur de 300 de kilograme de sodiu metalic şi l-a depozitat în curtea casei sale din Chitila, în Ilfov. Urma să îl folosească pentru fabricarea amfetaminei. Nu a mai apucat, pentru că poliţiştii i-au descoperit laboratoarele clandestine.

Butoiul cu sodiu metalic, însă, a rămas în curte, în aer liber. Între timp, bărbatul a intrat în puşcărie şi a lăsat un prieten să aibă grijă de casă. Acesta a descoperit butoiul acum patru ani - a dat cu ciocanul în el şi a desprins o bucată de sodiu. Neştiind ce e, a aruncat-o în tomberon.

Peste pubelă a aruncat mâncarea de la câine, care era puţin umedă. A sărit în aer, a luat foc pubela, incendiu masiv, 112, a venit ISU. După ce a venit ISU a venit şi primăria, a preluat substanţa şi au depozitat-o unei firme specializate”, spune Teodor Niţă, procuror de caz.

„Când am văzut că a facut explozia, adică au ieșit flăcări din tomberon, l-am scos în stradă aici imediat, uitați acolo. Habar nu aveam (n.r. - ce este) nici organele care au venit să cerceteze nu și-au dat seama exact ce este”, spune Aurel Dobre, cel care a descoperit butoiul cu sodiu metalic.

„Timp de 11 ani, butoiul cu cele 320kg de sodiu metalic a stat în curtea acestei case din Chitila. procurorii spun că dacă întreaga cantitate ar fi intrat în contact cu apa, s-ar fi putut produce o explozie cu efecte devastatoare”, relatează Ioana Ciurlea, reporter Digi24.

Firma de colectare a deşeurilor periculoase trebuia apoi să neutralizeze substanţa explozivă. Managerul nu a dorit să facă declaraţii, dar dă asigurări că întocmai asta s-a întâmplat. Procurorul de caz crede altceva.

„Rostul era să se facă analize, să se vadă ce este acolo şi să se neutralizeze, că asta faci cu substanţa toxică care era acolo păstrată ca precursor pentru amfetamină. Pe lângă caracterul exploziv are şi utilitate economică. Numai că substanţa a dispărut”, afirmă Teodor Niţă, procuror de caz.

În rechizitoriul procurorilor se arată că firma care trebuia să neutralizeze substanţa a semnat un contract cu Primăria Chitila; a cântărit butoiul, a catalogat-o drept periculoasă, dar nu a specificat ce anume era. În acte, o transferă, un an mai târziu, unei alte societăţi, din Slobozia. Aici, însă, ajunge altceva.

„Pentru a se crea aparenţă de legalitate în documente, 320 de kilograme de sodiu metalic s-au transformat în deşeuri de laborator, 680 de kilograme depozitate în fiole de sticlă”, spune Teodor Niţă, procuror de caz.

Anchetatorii au trimis administratorii firmei în judecată pentru nerespectarea regimului materiilor explozive, faptă pedepsită cu până la 12 ani de închisoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri