Sute de magazine online oferă aparate de bruiaj, deşi sunt ilegale

Data publicării:
tanar vorbind la telefon

Discuţie reporter-comerciant:

- Dacă doriţi un dispozitiv pentru bruierea telefoanelor, a camerelor şi alte dispozitive de genul acesta... este portabil. E la un preţ de 2.000 de lei. Nu le am tot timpul în stoc.

- Şi dacă nu îl aveţi pe stoc, cât durează să îl obţineţi?

- Maximum 6 zile lucrătoare.

E doar una dintre sutele de oferte gândite special pentru cei care se tem că discuţiile pe care le poartă la telefon ar putea să le provoace probleme penale. Cel mai ieftin astfel aparat costă 200 de lei. Cel mai scump poate ajunge şi la 6.000 de lei, iar vânzătorii promit că o dată băgat în priză, doar interlocutorul te aude când vorbeşti la telefon. Indiferent de preţ şi de gradul de imunitate la interceptări cu care se laudă vânzătorul, simpla deţinere a unui astfel de aparat e ilegală.

„Punerea în vânzare şi utilizarea sunt interzise. Este contravenţie cu amendă de la 2.500 de lei la 200.000” , declară Cristin Popa, director executiv al ANCOM.

În doar 2 luni, 15 magazine online au fost închise. E însă o picătură într-un ocean.

„Oricine poate să îşi facă un site undeva în afara ţării şi noi nu putem interveni” , adaugă Cristin Popa, director executiv al ANCOM.

Alţi comercianţi scapă de sancţionare întrucât spun că dispozitivele lor au „caracter educaţional”, şi nicidecum nu au fost gândite să-i ţină pe procurori la distanţă. Iată ce soluţie a găsit unul dintre comercianţi:

„Comercializăm dispozitive de bruiere la nivel internaţional, iar achiziţionarea bruiajelor este interzisă în unele ţări! Este responsabilitatea clientului să se asigure că are dreptul legal de a folosi un asemenea produs. Produsele noastre sunt dispozitive cu un caracter educaţional. Nu le folosiţi în scopuri ilegale! Nu ne asumăm responsabilitatea!”

În trecut, procurorii DNA chiar s-au întâlnit cu suspecţi care au folosit aparate de bruiaj. Ultimul exemplu, probabil şi cel mai celebru, e cel al primarului suspendat Sorin Oprescu.

În sala de judecată, acesta a recunoscut în faţa magistraţilor că a primit aparatul cadou de la Serviciul de Transmisiuni Speciale.

Tot DNA a acuzat conducerea companiei Apa Nova că ar fi avut propriul serviciu secret, care printre alte se ocupa de securizarea convorbirilor telefonice purtate de angajaţii-cheie ai companiei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri