Traficul de refugiați, negociat pe Facebook

Data publicării:
politia de frontiera

Traficul de migranți este de multe ori organizat şi negociat pe rețelele de socializare. Procurorii au descoperit cinci refugiaţi sirieni şi un cetăţean sârb, călăuza acestora, chiar când încercau să treacă graniţa dintre România şi Serbia. La audieri, călăuza le-a povestit oamenilor legii cum a fost negociată şi organizată pe internet întreaga operaţiune, de la racolarea călăuzelor, până la planul de a trece granița.

Mecanismul a ieşit la iveală după ce poliţiştii de frontieră au prins recent la graniţa cu România cinci refugiaţi sirieni şi călăuza acestora. Erau aproape de Beba Veche când au fost opriţi. Călăuza le-a povestit anchetatorilor cum a fost racolată de un membru al grupării.

L-a întrebat dacă este dispus să treacă ilegal migranți peste frontieră, din Serbia în România și apoi în Ungaria, urmând ca pentru această activitate să primească o sumă de bani”, se arată în rechizitoriul Parchetului.

Pe măsură ce se apropiau de destinaţie, cetăţeanul sârb în vârstă de 31 de ani care conducea grupul de cinci migranţi urma să primească de la ei 2.000 de euro. Călăuza a fost însă trimisă în judecată, iar acum se află în arest preventiv.

Vlad Ungar, reporter Digi24: Oamenii legii au descoperit că migranții sunt duși cu taximetrul din Belgrad până la frontieră, iar transportul se face cu antemergător pentru a nu fi depistați de filtrele poliției.

„Tot prin intermediul Facebook a ţinut legătura cu A. (n.r. cel care a racolat călăuza) care i-a trimis o poză cu o persoană necunoscută (...) pentru a prelua un grup de migranţi și a-i trece ilegal în România și apoi în Ungaria”, se mai arată în rechizitoriu.

Specialiștii spun că fenomenul migrației a luat amploare şi din această cauză la nivel internaţional sunt tot mai multe grupări.

Grigore Silași, directorul Centrului de Migrație și Mobilitate: Este de fapt o rețea care face parte din rețelele criminale pentru că pe de o parte aceste rețele îi mobilizează de pe teritoriile arabe din Africa sau chiar din Orientul Mijlociu să vină, pun la dispoziție mojloace e transport dar cu o taxă.

De la începutul acestui an peste 600 de migranți au cerut azil în România. Cei mai mulți provin din Irak, Siria, Pakistan și Afganistan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri