Transportatorii ameninţă că vor bloca drumurile din cauza tarifelor RCA

Data publicării:
transportatori 1

Transportatorii se plâng că vor da faliment dacă poliţele RCA se mai scumpesc.

Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR: „La un autocar a ajuns în momentul de faţă o asigurare de 100-120 de milioane faţă de 4.000 de lei”.

Constantin Isac, vicepreşedinte UNTRR: „Creşterea medie a fost de 80%, iar vârfurile s-au dus între 300-400-500%. Să vă imaginaţi că la un autotractor, vorbim de un tir, în urmă cu 12-15 luni plăteam poliţa RCA cu 4000 - 4500 de lei, deci 1000 de euro, acum, şi la pret de 5.000 de euro pe poliţă”.

Reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară susţin însă că scumpirile nu ar fi atât de mari şi că oricum nu pot interveni direct în piaţă.

Valentin Ionescu, director în cadrul ASF: „Acolo aveţi o medie de 52% pe total piaţă RCA, transportatorii vorbesc practic de asigurări care se fac strict pe autoutilitare, cap tractor, etc. Putem să luăm măsuri indirecte, să intrăm săa vedem care sunt cheltuielile companiei, rezervele tehnice sunt doar un procent din acel cost al RCA-ului. Poate au cheltuieli mari, poate trebuie să şi le ajusteze, astfel încât preţul RCA-ului să fie la o limită rezonabilă”.

Soluţia trebuie găsită repede. Transportatorii vor un răspuns clar în trei săptămâni, altfel intră în grevă la jumătatea lunii septembrie. Vor să iasă în stradă cu 20.000 de maşini în Bucureşti şi în marile oraşe din ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri