Un militar român, ucis de talibani în Afganistan. Alți doi sunt răniți

Data actualizării: Data publicării:
stoica militar decedat

Un militar român a murit vineri în Afganistan în urma rănilor suferite, după ce vehiculul în care se afla a fost atacat de talibani. Alți doi militari din Batalionul 280 Infanterie Protecţia Forţei din Focşani au fost răniţi, în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate. Inițial, cei trei au primit primul ajutor la faţa locului, după care au fost evacuaţi la cel mai apropiat spital militar, anunţă Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

ACTUALIZARE 16:00 - Militarul grav rănit în urma unui atac asupra unei patrule româneşti care executa o misiune în regiunea Kandahar din Afganistan a murit la spital, anunţă Ministerul Apărării. În urma atacului au fost răniţi alţi doi militari, care sunt în stare stabilă.

MapN a publicat un mesaj pe Facebook în care anunță evenimentul tragic:

„Cu tristețe vă anunțăm că unul dintre camarazii noștri, care se afla în stare gravă la spital, a decedat.

Caporalul Mădălin Stoica, în vârstă de 41 de ani, era căsătorit și avea un copil. Se afla la prima misiune în teatrele de operații.

Mădălin a căzut la datorie în urma unui atac cu mașină capcană asupra patrulei din care făcea parte.

În același incident au fost răniți caporalul Ionel Buzea și fruntașul Ionel Toma. Aceștia se află sub îngrijire medicală la spitalul militar din Kandahar.

Militarii se aflau într-un convoi de patru autovehicule MRAP când un autovehicul capcană a intrat în blindatul lor. Cei șase militari aflați în vehicul au primit îngrijiri medicale, trei fiind evacuați pe calea aerului. Ceilalți trei au fost transportați pe roți, conform procedurilor, la spital, pentru investigații, având răni minore.

Ministrul apărării naționale, Mihai-Viorel Fifor, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a lui Mădălin Stoica și a înaintat Președintelui României propunerea de a-i conferi Ordinul Steaua României în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

Suntem alături de militarii noștri care continuă misiunile în Afganistan și de familia eroului căzut la datorie!”


Incidentul a avut loc în jurul orei 10:00, ora României, în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate. Militarii se aflau într-un convoi de patru autovehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected), în regiunea Kandahar, când un autovehicul capcană (VBIED - Vehicle-Borne Improvised Explosive Device) a intrat în blindatul lor, scrie News.ro.

Potrivit MApN, militarilor li s-a acordat primul ajutor la faţa locului, după care au fost evacuaţi la cel mai apropiat spital militar. Doi sunt în stare stabilă, al treilea fiind grav rănit. În imaginea de mai jos este surprins momentul exploziei.

Militarii din Batalionul 280 Infanterie Protecţia Forţei din Focşani se află în teatrul de operaţii din Afganistan din luna august.

În anul 2017, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu peste 620 de militari, alţi aproximativ 300 fiind desfăşuraţi în operaţii sub comandă/mandat NATO, UE, ONU şi OSCE în alte regiuni.

În timpul misiunilor externe, 28 de militari şi-au pierdut viaţa şi alţi peste 180 au fost răniţi.

După acest incident, Ministerul Apărării Naționale a trimis un comunicat pe care îl redăm, integral, mai jos:

„Trei militari din Batalionul 280 Infanterie Protecția Forței din Focșani au fost răniți vineri, 15 septembrie, în Afganistan,în jurul orei 10:00, ora României, în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate.

Militarilor li s-a acordat primul ajutor la fața locului, după care au fost evacuați la cel mai apropiat spital militar. Doi sunt în stare stabilă, al treilea fiind grav rănit.

Militarii se aflau într-un convoi de patru autovehicule MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected), în regiunea Kandahar, când un autovehicul capcană (VBIED - Vehicle-Borne Improvised Explosive Device) a intrat în blindatul lor.

Numele militarilor vor fi făcute publice după anunțarea familiilor.

Conducerea Ministerului Apărării Naționale este informată permanent despre starea răniților.

Militarii focșăneni au fost introduși în teatrul de operații din Afganistan în luna august. 

În anul 2017, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu peste 620 de militari, alţi aproximativ 300 fiind desfăşuraţi în operaţii sub comandă/mandat NATO, UE, ONU şi OSCE în alte regiuni.

În timpul misiunilor externe, 28 de militari şi-au pierdut viaţa şi alţi peste 180 au fost răniţi.
Situaţia de securitate în TO Afganistan se menţine instabilă, cele mai multe incidente înregistrându-se în provinciile din estul şi sudul Afganistanului.

Forţele NATO care asigură securitatea bazelor militare şi a centrelor importante ale ţării rămân ţinte permanente ale unor posibile atacuri ale insurgenţilor.

România continuă să îşi menţină angajamentele în Teatrul de operaţii Afganistan, efortul principal rămâne concentrat pe asigurarea protecţiei forţei în Baza Militară Kandahar, concomitent cu participarea la instruirea, consilierea şi asistenţa forţelor de securitate afgane din comandamentele regionale Nord şi Sud.”

VIDEO cu plecarea în Afganistan a Batalionului 280 Infanterie Protecția Forței din Focșani.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri