Turiști israelieni coborâți din taxi și bătuți de jandarmi în timpul protestului. Reacția Ambasadei

Data actualizării: Data publicării:
israelian batut

ACTUALIZARE. Au apărut noi imagini de la incidentul din timpul protestelor de vineri, căruia i-au căzut victime mai mulţi turişti israelieni. Aceştia acuză forţele de ordine că i-au bătut, deşi nu aveau nicio legătură cu mitingul care se desfăşura în Piaţa Victoriei. Vă avertizăm că urmează imagini cu un puternic impact emoţional:

(sursa imaginilor: Cătălin Georgescu)

Culcat! Culcat! Nu mai filma! Pleacă de aici! Nu mai filma! 

În imaginile surprinse pe Bulevardul Ion Mihalache, se observă cum turiştii israelieni sunt scoşi dintr-un taxi de către jandarmi, puşi la pământ şi încătuşaţi. Momentul a fost filmat de mai mulţi jurnalişti şi martori care au asistat la întreaga scenă. Prezenţa lor i-a deranjat, însă, pe jandarmi.

- Nu aveţi niciun drept să faceţi asta!
- Plecaţi de aici!
- Am voie să filmez!
- Nu mă interesează! Dă-i drumul de aici! Dă-i drumul, am zis! Dă-i drumul plecaţi de aici!
- Vreau să ştiu ce legitimaţie ai.
- Dă-i, mă, drumul... (înjură)

Ulterior, turiștii au fost ridicaţi de pe asfalt, iar după o discuţie de câteva minute cu jandarmii au fost descătuşaţi.

Într-un final, israelienii au fost lăsaţi să-şi continue drumul cu taxiul. Ei au au povestit că nu aveau nicio legătură cu protestele şi că agresiunea jandarmilor a continuat chiar şi după ce s-au legitimat cu paşapoartele. Ambasada Israelului a reacţionat după apariţia imaginilor de la incidentul de vineri seară.


Un taximetrist și trei clienți israelieni au fost agresați de jandarmi, vineri noaptea, după mitingul diasporei. Scena a fost filmată de martori iar imaginile au fost postate pe Facebook.

Intervenţia în forţă a jandarmilor în timpul protestului de pe 10 august a făcut victime nu doar printre români, ci şi printre străini.

Mai mulţi turişti israelieni acuză forţele de ordine că i-au bătut. Sunt imagini cu un puternic impact emotional. Israelienii loviţi de jandarmi susţin că ei au plecat de la un hotel cu taxiul, că nu aveau nicio legătură cu protestele, dar asta nu a contat pentru forţele de ordine. Jandarmii i-au dat jos din taxi cu forţa.

Turiştii mai spun că le-au arătat poliţiştilor şi jandarmilor că au paşapoarte care atestă faptul că sunt cetăţeni străini. În zadar. Au fost loviţi în continuare şi culcaţi la pământ.

Israelienii sunt furioşi pentru că, şi după ce s-au lămurit lucrurile, nimeni nu a prezentat scuze pentru agresarea lor. Acum, vor să dea în judecată poliţia română.

Comunicatul Ambasadei Statului Israel:

„Cu privire la incidentul în care au fost implicați 4 turiști israelieni, vineri seara, Ambasada Statului Israel comunică următoarele:

Având în vedere dovezile pe care le avem în acest moment, se pare că turiști israelieni nevinovați s-au aflat foarte aproape de locul unde s-au petrecut incidentele violente de vineri seara, în timp ce mergeau, cu un taxi, de la hotel, către un restaurant din București. Au fost opriți, trași afară din mașină și, în ciuda faptului că au arătat pașapoartele străine și au explicat că nu au nimic de a face cu evenimentele în curs, au fost bătuți de către forțele de ordine. Considerăm acest incident ca fiind inacceptabil și extrem de serios. Turiștii israelieni care au avut de suferit de pe urma intervenției brutale vor depune plângere penală împotriva agresorilor”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri