Trei morți, după ce un camion militar s-a răsturnat într-o râpă

Data actualizării: Data publicării:
6064_inquamphotos_catalin_caciuc

Un camion care transporta 13 de militari s-a răsturnat într-o prăpastie, joi noapte, în localitatea argeşeană Dâmbovicioara. Militarii veneau de la o misiune de la poligonul de la Cincu. Trei dintre ai au murit, alți nouă sunt spitalizați. Accidentul, petrecut la câteva ore după învestirea noului guvern condus de Mihai Tudose, a prilejuit o mobilizare rapidă a autorităților, dar și declarații din partea premierului care sugerează că a avut unele nemulțumiri legate de intervenția ISU și de imposibilitatea de a comunica cu Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

6064_inquamphotos_catalin_caciuc
6064_inquamphotos_catalin_caciuc

 

Galerie FOTO: INQUAM PHOTOS - Cătălin Caciuc

ACTUALIZARE 8:00 PRIMELE IMAGINI de la locul accidentului arată un morman de fiare contorsionate:

ACTUALIZARE 5:45 Ministerul Apărării a făcut publică identitatea celor trei militari care și-au pierdut viața în accident. Aveau 32, 38 şi 40 de ani, iar doi dintre ei fuseseră în misiuni în Afganistan. Detalii, aici.  

ACTUALIZARE 2.30. Premierul Mihai Tudose le-a cerut ministrului Apărării, Adrian Țuțuianu, ministrului de Interne, Carmen Dan, și secretarului de stat din MAI Raed Arafat să acționeze de urgență, în mod coordonat, în cadrul celulei de criză, pentru salvarea vieții militarilor răniți în accidentul care a avut loc joi seară în județul Argeș.

Citiți și:

CAMION RĂSTURNAT. Premierul, nemulțumit: Țuțuianu a ajuns deja, plecând tot din București, Arafat încă nu:

Potrivit unui comunicat al Guvernului, prim-ministrul este în permanentă legătură cu instituțiile implicate în acțiunea de salvare pentru ca Executivul să pună la dispoziție tot ce este nevoie pentru sprijinirea victimelor și a familiilor acestora.

ACTUALIZARE 2.10. Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunțat că trei militari aflați în camionul care s-a răsturnat au murit, ultimii doi fiind scoși dintre fiare după aproximativ patru ore de la accident, scrie Agerpres.

ACTUALIZARE 2.00. Cei şapte militari duşi la Spitalul Câmpulung în urma accidentului petrecut la Dâmbovicioara, unde un camion militar a căzut într-o prăpastie, vor fi transferaţi în această noapte la Spitalul Militar Central din București, a declarat secretarul de stat în Ministerul Apărării, Mircea Duşa.

El a precizat că ceilalţi doi militari răniţi, care se află la Spitalul Judeţean Braşov, au răni uşoare şi nu vor fi aduşi în Bucureşti.

Directorul Spitalului Câmpulung, Grigore Stănescu, a declarat că militarii aflaţi la această unitate medicală nu au leziuni care să le pună viaţa în pericol, toţi fiind conştienţi.

"Toţi sunt în stare stabilă, conştienţi, nu au leziuni care să le puna în pericol viaţa. Au leziuni ortopedice, nu au leziuni craniene sau la coloană", a spus directorul Spitalului din Câmpulung.

ACTUALIZARE 01.40. Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a confirmat decesul celui de-al doilea militar rămas încercerat, precizând că celălalt militar care este prins în cabina camionului căzut în prăpastie nu a fost încă scos, iar operaţiunea de descarcerare continuă. 

”S-a confirmat, din păcate, şi cel de-al doilea deces”, a declarat ministrul Adrian Ţuţuianu.

Bilanţul accidentului ajunge astfel la doi militari morţi şi alţi nouă răniţi.

La ora transmiterii acestei ştiri, echipele de intervenţie acţionează pentru scoaterea din camion a ultimului militar rămas încarcerat.

Ţuţuianu a mai spus că doi militari răniţi aflaţi în stare mai gravă au fost preluaţi de un elicopter, iar ceilalţi urmează să fie aduşi cu ambulanţele la Spitalul Militar din Bucureşti.

ACTUALIZARE 00.40. DN73 este complet blocat, sunt echipaje de intervenţie. Traficul este redirecţionat.

ACTUALIZARE 00.20. Reporterul Digi24 aflat la faţa locului relatează că salvatorii i-au comunicat faptul că nici celelalte două persoane rămase încercerate nu au supravieţuit. O a treia, al cărei deces fusese deja confirmat a fost scoasă din prăpastie.

Toţi trei au fost striviţi de camionul de mare tonaj.

Informaţia decesului celor doi militari nu a fost confirmată de ministrul Sănătăţii.

ACTUALIZARE 00.15. Ministrul Sănătăţii a declarat la Digi24 că şapte victime au fost duse la Cîmpulung, trei fiind cu politraumatisme craniene, dar conştiente şi stabile.

Alţi doi răniţi au fost transportaţi la spitalul din Braşov cu leziuni uşoare.

Avem un deces şi două victime încercerate, nu am detalii dacă au semne vitale. Sunt informaţii că nu au semne vitale, urmează să mi se confirme”, a spus Florian Bodog.

ACTUALIZARE 00.00. Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat că apelul la 112 privind răsturnarea camionului a fost făcut la ora 21.37, iar la ora 21.40 a fost activat planul roşu de intervenţie.

Ea a menţionat că şoferul a fost testat cu aparatul etilotest şi a declarat că a rămas fără frâne.

ACTUALIZARE 23.55. "Două persoane au rămas încarcerate. Avem un deces confirmat", a declarat la Digi24 premierul Mihai Tudose.

Un singur militar e pe picioarele lui, restul toţi necesită intervenţii. Unii au fost resuscitaţi", a adăugat premierul.

ACTUALIZARE 23.50. Marius Paşcu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Argeş, a declarat la Digi24 că serviciul UPU ţine legătura cu medicii de la Spitalul din Câmpulung unde au fost aduse victimele, în primă fază, urmând ca, în funcţie de starea de sănătate, să se decidă transferul la SJ Argeş sau la Spitalul Militar Argeş.

La Câmpulung au fost aduse 7 victime. Primii doi pacienţi evaluaţi au politraumatisme, dar sunt conştienţi.

ACTUALIZARE 23.45. PRIMELE IMAGINI DE LA LOCUL ACCIDENTULUI

ACTUALIZARE 23.25. Autocamionul, care era ultimul dintr-o coloană de patru vehicule militare, care se deplasau dinspre Cincu spre Câmpulung, s-a răsturnat în afara carosabilului, a informat Ministerul Apărării Naţionale.

Conform procedurilor legale, a fost sesizat Parchetul Militar. Din ordinul șefului Statului Major General, a fost instituită o comisie de cercetare administrativă care va investiga circumstanțele producerii incidentului. 

ACTUALIZARE 23.05. Imediat după producerea acestui accident, primii care încercat să intervină au fost colegi ai militarilor respectivi.

Camionul răsturnat făcea parte dintr-un convoi alături de alte trei autovehicule militare. Camioanele veneau de la poligonul de la Cincu, de la o aplicaţie.

Şoferul unuia din camioane a căzut în râpă, iar colegii soldaţilor au încercat să intervină.

Au fost şi câţiva localniciu care au încercat să intervină.

Primele apeluri au indicat că trei sau patru soldaţi nu au puls, dar aceste informaţii nu au fost confirmate oficial.

Raportarea oficială a ISU indică faptul că sunt 13 victime, dintre care două au fost duse la Spitalul din Câmpulung.

ACTUALIZARE 22:55 - „Informațiile sunt în dinamică, atât numărul victimelor cât și situația de la fața locului este în dinamică. Este vorba despre un camion militar răsturnat într-o râpă adâncă de aproximativ 4-50 de metri.

La nivelul județului Argeș s-a activat Planul Roșu de intervenție, s-a acționat pentru descarcerarea a zece persoane și în momentul de față alte trei persoane sunt încarcerate și se lucrează pentru scoaterea acestora din camion.

Operațiunea de salvare se desfășoară cu greutate, terenul este accidentat și este întuneric”, a declarat la Digi24 Mădălina Epure, purtător de cuvânt al ISU Argeș.

ACTUALIZARE 22.50. Prefectul de Argeş, Emilian Dragnea, din momentul în care s-au primit primele semnale, s-au înregistrat 12 victime, s-a declanşat planul roşu, au fost deplasate ambulanţe. Sunt echipaje care duc răniţi spre spitalul Cîmpulung, iar spitalul de la Piteşti este pregătit pentru primirea victimelor.

Sunt trei victime care au nevoie de descarcerare.

Este un accident rutier.

Nu avem elemente privind starea victimelor. O echipă de jandarmi securizează locul, a adăugat prefectul.

ACTUALIZARE 22.45. Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a declarat la Digi24 că în camion erau militari de la Vânători de Munte, care veneau din misiune, de la o aplicaţie şi care se îndreptau spre Câmpulung.

Spre Dâmbovicioara au plecat secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, şi Mircea Duşa.

Vom lua toate măsurile să salvăm vieţile, să-i ducem la spital rapid şi să stabilim imprejurările producerii incidentului”, a spus Ţuţuianu.

ACTUALIZARE 22.35. Camionul s-a răsturnat într-o râpă cu adâncimea de aproximativ 40 de metri, în zona Valea Urdii, după ce a ieşit de pe şosea.


În camion erau militari ai Batalionului Vânători de Munte Dragoslavele.

Din primele informaţii ale ISU, mai mulţi militari ar fi încarceraţi.

A fost instituit planul roşu de intervenţie, la faţa locului fiind trimise nouă echipaje SMURD şi şase de la Ambulanţa Argeş. 

De asemenea, acţionează trei autospeciale de stingere cu modul de descarcerare şi prim-ajutor.

Ştire în curs de actualizare - 

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri