Vicepremierul Costin Borc anunță un plan de restructurare în sectorul bugetar

Data publicării:
Costin Borc gov-1.ro

E un principiu acceptat de colegi. Nu vreau să-mi arog această idee, pentru că am văzut-o în Franţa. Era ideea de a diminua administrația într-un mod simplu și corect, a nu face valuri de dări afară, de disponibilizări, ci pe măsură ce fiecare din doi funcționari ieșiti la pensie sau care ies din sistem să fie înlocuiți cu unu. Se poate face în România, dar să fim atenți. Dacă o facem la profesori s-ar putea să nu fie bine sau în sistemul sanitar sau asistența de stat, sau în sistemul de probațiune. Știu că Prună se plânge că ar avea nevoie de mai mult ofițeri de probațiune. Ea trebuie facută cu măsură. Sunt locuri probabil supradimensionate”,a spus vicepremierul Costin Borc la emisiunea „În fața ta”. 

Cheltuielile cu salariile bugetarilor au fost pe primele cinci luni ale acestui an de 23 de miliarde de lei, cu 10% mai mult față de cheltuielile realizate în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cheltuielilor a fost pusă pe seama majorărilor salariale.

De asemenea, din septembrie 650.000 de bugetari vor primi salarii mai mari, ceea ce va avea un impact asupra bugetului de 860 de milioane de lei pentru anul 2016 și de 2,6 miliarde de lei pentru anul 2017, potrivit Ministerului Muncii.

Situația este gravă în Administrația locală, potrivit ministrului Muncii Dragoș Pîslaru, deoarece nu se știe exact care sunt salariile angajaților. Ministrul a declarat că a trimis solicitări către toate primăriile din țară să le spună exact ce salarii au angajații și ce sporuri acordă. Din 3.300 de solicitări au primit doar 1.000 de răspunsuri, dintre care două treimi erau inutilizabile, potrivit ministrului. 

Emisiunea „În fața Ta” poate fi urmărită duminică de la ora 13.05 pe Digi24. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri