VIDEO. Premieră | Incendiu stins cu un avion enorm al armatei

Data actualizării: Data publicării:
avion cj 27 spartan

Peste 10 ore de zbor, manevre la limită, cu un avion enorm şi aproape 30 de tone de apă aruncate peste flăcări. Sunt datele-record, din prima intervenţie făcută de armată, cu un aparat de zbor militar, pentru stingerea unui incendiu de pădure. 50 de hectare au ars, la Sviniţa, în Mehedinţi, iar dezastrul putea să fie şi mai mare fără avionul Spartan. O echipă Digi 24 a filmat pregătirea avionului pentru intervenţia extremă. Iată imaginile!

Şase containere uriaşe sunt încărcate în avionul de transport. Fiecare rezervor are câte o mie de litri de apă. Containerele sunt urcate pe rând în aparatul de zbor, apoi sunt prinse în chingi. Operaţiunea de încărcare durează aproape o oră, timp în care piloţii îşi pregătesc planul de zbor.

În mai puţin de 40 de minute de la decolare avionul de tip CJ 27 Spartan ajunge deasupra judeţului Mehedinţi. Piloţii trebuie să zboare la o înălţime foarte mică, aproximativ 200 de metri, şi să treacă fix deasupra versantului în flăcări. Cu o precizie matematică, trapa din spate a avionului se deschide şi cele 6 containere sunt aruncate deasupra focului.

Apa deversată din avion oprește înaintarea flăcărilor. Toată operaţiunea durează două ore.

Avioanele militare au fost dotate cu astfel de containere pentru transportul apei în urmă cu trei ani, dar autorităţile au cerut abia acum ajutorul armatei pentru a stinge un incendiu de pădure.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri