VIDEO. Fetesti | Primul zbor al avioanelor F16 pe cerul României

Data actualizării: Data publicării:
fetesti

Noile avioane de luptă F16 ale Forţelor Aeriene au făcut primul zbor pe cerul României, în prezenţa premierului nostru şi al ministrului Apărării din Portugalia, ţara de unde le-am cumpărat. Baza aeriană Feteşti e noua casă a primelor şase aeronave F16 româneşti.

F16 Falcon este o aeronavă de vânătoare care a făcut istorie. Avioanele americane care au făcut faţă în lupte din teatre de operaţii de pe tot globul sunt, de astăzi, sub comanda piloţilor români.

Intrarea României în clubul F16 nu este doar o simplă formulă retorică. este, în mod evident, un act cu parenţe politice şi strategice. Intrarea României în clubul F16 înseamnă și asigurarea tranziţiei şi eligibilităţii spre avionul viitorului de a cincea generaţie, F35, avionul viitorului,” a declarat Mihnea Motoc, ministrul Apărării Naționale.

Baza aerienă Feteşti a fost renovată aproape în întregime. Unitatea este situată strategic, la aproape 70 de kilometri de litoral şi la doar 400 de kilometri de Crimeea, unul dintre punctele fierbinţi de pe harta Europei. 32 de milioane de euro a costat pregătirea bazei pentru găzduirea F16-lui. Mai bine de jumătate sunt bani din partea Alianţei Nord-Atlantice. Cele 6 avioane F16 fac parte din flota aeriană care asigură securitatea spaţiului aerian românesc.

Doresc să urez piloţilor români, care au adus acasă avioanele, un călduros bun venit și misiuni ușoare. Îi felicit pentru rapiditatea și profesionalismul cu care au știut să se adapteze acestei noi misiuni și tehnologii. Cer senin!le-a urat Dacian Cioloș piloților.

628 de milioane de euro a plătit România pe prima escadrilă de avioane F16. Ultimele 6 aparate vor sosi în țara noastră în două tranşe, la finalul lui 2016 şi la începutul anului viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri