VIDEO. Operaţiunea "Ursul" | Filmul unei intervenţii ratate

Data actualizării: Data publicării:
urs

Filmul capturării ursului rătăcit prin Sibiu arată cât de haotic au intervenit forţele de ordine. 40 din cei 50 de oameni care au hăituit ursul aproape 4 kilometri prin oraş au fost poliţişti. Mai mult, cei doi medici veterinari care ar fi trebuit să tranchilizeze animalul nu au făcut parte tot timpul din detaşamentul de intervenţie. Din când în când, poliţiştii i-au direcţionat prin staţiile de emisie-recepţie. Mai mult, medicii veterinari recunosc că nu sunt instruiţi şi antrenaţi să tragă cu puşca. În acest caz, singura tentativă de a tranchiliza ursul a eşuat, doza trasă de la cinci metri distanţă a ratat ţinta.

Primul apel la 112 a fost înregistrat la ora 05.20 dimineața. Ursul era deja aproape de centrul oraşului Sibiu. Ursul a ajuns într-o parcare şi s-a lovit atât de puternic de un gard încât unul dintre locatarii aflaţi în acest bloc a crezut că o maşină a fost lovită. A deschis geamul şi a văzut animalul speriat şi dezorientat.

Câteva minute mai târziu în zonă apare primul echipaj de poliţie. Sunt chemați să intervină veterinarii de la Zoo, singurii din Sibiu care au autorizație pentru folosirea armelor cu tranchilizante pe animale de mari dimensiuni. Tot atunci a fost alertat și vânătorul care are în gestiune fondul forestier din Sibiu.

După ora 6 intră în dispozitiv și 4 jandarmi. Este chemată şi o ambulanţă Smurd. În total 50 de oameni. Cei mai mulţi sunt poliţişti, patruzeci

Timp de aproape o oră însă niciunul dinbtre cei care intervin nu ştiu unde s-a ascuns ursul rătăcit.

Până la ora 7, sunt descoperite mai multe urme ale animalului, dar nu reuşesc să îl localizeze. După această oră începe avalașna de apeluri la 112. Echipajele fug dintr-un punct în altul al orașului, cu sirenele pornite.

Speriat, ursul ajunge într-un parc din zona centrală.

În jurul orei 8, echipajele încolţesc animalul în zona Pieței Cibin. Veterinarul trage o doză de tranchilizant, însă ratează animalul.

Medicii veterinarii recunosc că nu sunt instruiţi şi antrenaţi pentru astfel de situaţii.

Doru Safta, medic veterinar: „Nu suntem pregătiţi pentru folosirea armelor. Noi, într-adevăr, suntem pregătiţi să combinăm anestezia, să folosim anestezicele, dar nu suntem pregătiţi să tragem în animale. Deci nu suntem pregătiţi pentru folosirea armelor.”

Echipele de intervenţie sunt din ce în ce mai agitate

George Sârbu, cercetător ştiinţific INCTS Braşov: „Zgomot foarte mult, agitaţie foarte mare în zonă şi această agitaţie a determinat reacţiile pe care le-am văzut ale animalului respectiv să se urce pe acoperişul caselor, ţipetele, ureletele, lumea..mă rog..părerea mea e că forţele de ordine ar fi trebuit să asigure această linişte."

Hăituit, ursul sare într-o curte vecină și fuge pe malul râului Cibin. Echipajele îl pierd din nou din vizor. După mai bine de o jumătate de oră, este localizat în curtea unei foste fabrici.

Ursul a intrat într-o curte, iar pe camerele de supraveghere se poate vedea cum a încercat să caute un loc prin care să evadeze. Pentru că aici zidurile sunt destul de înalte, nu a reuşit să fugă, iar în câteva secunde a fost localizat de echipele de intervenţie.

Primii ajung în curte polițiștii și vânătorul, care a primit ordin să tragă. Nimeni nu îşi mai asumă însă acum gestul. Veterinarii care mai aveau o singură doză de tranchilizant la ei erau în apropiere. De altfel, medicii veterinarii nu au făcut parte din detaşamentul de intervenţie. Ei erau anunţaţi prin telefon de poliţişti unde să intervină.

Mirela Gligore, purtător de cuvânt Primăria Sibiu: „Echipa Zoo a ajuns cu câteva secunde înainte ca ursul să fie împuşcat. Aceasta era angajată în căutarea ursului pe albia râului Cibin, conform informaţiilor primite.”

Mai multe anchete încearcă acum să descoperă cine şi unde a greşit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri