Virusul Zika | În ce condiții ar fi România în pericol

Data publicării:
zika harta

Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a avertizat că în România, Bulgaria, Spania, Turcia şi Italia există un risc moderat de izbucnire a unei epidemii de Zika. Ţările expuse sunt sfătuite să ia măsurile necesare pentru a preveni un astfel de scenariu.

Transmiterea e posibilă dacă un număr relativ important de persoane din România vine cu această boală din import şi ulterior e, teoretic, posibilă transmiterea în cadrul populaţiei ţării noastre de la persoane care au fost infectate. Nu s-a întâmplat aşa ceva, sperăm nici să nu se întâmple. De aceea, şi recomandarea OMS e să încadrăm în categoria moderată această ameninţare”, a spus Alexandru Rafila.

Senatul Statelor Unite a aprobat alocarea a peste un miliard de dolari pentru combaterea Zika, în condiţiile în care acolo sunt 500 de cazuri.

Autorităţile medicale americane au ajuns la concluzia că virusul este principala cauză a microcefaliei şi a altor afecţiuni ale nou-născuţilor, după ce au monitorizat, luni în şir, persoanele cu simptome de infectare. Mii de copii au fost diagnosticaţi cu boala, care duce la o dimensiune a capului mai mică decât cea normală şi împiedică dezvoltarea capacităţilor mentale.

La începutul acestui an, nouă ţări europene erau afectate de virusul Zika.

Zika | Din Uganda în Europa via America Latină

Zika a fost descoperit în Uganda în 1947, dar a provocat foarte puţine epidemii acolo sau în restul lumii. Până acum doi ani. Oamenii de ştiinţă cred că virusul a ajuns în Brazilia adus de un turist când ţara a găzduit Cupa Mondială la fotbal.

Deşi Brazilia este cel mai afectat stat, autorităţile spun că turiştii şi sportivii de la Jocurile Olimpice de la Rio sunt în siguranţă.

Vă garantez că riscul nu este mai mare acum decât a fost în trecut. Acum patru ani, nivelul de infestare a fost de 2,9% iar acum este de 1%”, a spus Marcus Vinicius Ferreira, reprezentant al Primăriei din Rio.

Statisticile arată că peste jumătate de milion de britanici ar fi călătorit în ultimele luni în statele infectate cu Zika. Numărul turiştilor din întreaga lume este de trei sau patru milioane, potrivit experţilor.

Există încă multă incertitudine în privinţa asocierii (n.red: cazurilor de microcefalie cu Zika). În mod clar, se poate face o asociere din punct de vedere temporal şi geografic”, a spus Bruce Aylward, director adjunct OMS. 

Citiți și: 
VIRUSUL ZIKA. Risc crescut în zona Mării Negre
Sportivii din Australia vor primi prezervative anti-Zika

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri